С 2% са се увеличили продажбите на бира в страната през 2015 г. спрямо 2014 г. Българинът изпива средно 73,5 литра на годишна база. Най-много пиво в България се консумира в Русе, следвано от Монтана. Това отчитат от Съюза на пивоварите у нас, в навечерието на професионалния си празник Илинден, предаде "Дарик". 

Ако средната годишна консумация на бира у нас за последните пет години е 72 л на глава от населението, то през 2015 г. тази цифра се е увеличила до 73,5 литра, информираха от Съюза.

Оказва се, че по консумация на бира изпреварваме Великобритания, но още сме далеч от страни като Германия, където пият средно по 107 литра на годишна база, или страна като Чехия, в която консумацията е 144 литра на глава от населението.

Мъжете в България пият бира средно 12 пъти месечно, а жените пет пъти. изключение прави град като Русе, в който средно се консумира бира 13 пъти месечно. Той е и водещ у нас в това отношение, последван Монтана, където се пие пиво 11 пъти месечно.

Любопитен факт е, че независимо от 2-процентното увеличение на продажбите на бира у нас се отчита спад в продажбата на пластмасови бутилки, като най-предпочитано за консумация остава пивото в стъкло.

Тази година Съюзът на пивоварите отбелязва 25 години от създаването си. Навършват се и 60 години от началото на българската пивоварна наука и 135 години от създаването на българската пивоварна индустрия.