17-годишен бежанец от Афганистан нападна с брадва и нож пътниците в регионален влак край германския град Вюрцбург в понеделник вечерта. Атаката е станала към 21 часа местно време, в 21,15 в полицията е постъпила първото обаждане с искане за помощ.

Младият мъж, на име Риаз, е пристигнал преди 2 години в Германия като непълнолетен и непридружен бежанец. Първоначално е бил настанен в бежански дом вОксенфурт. Преди две седмици са го настанили в приемно семейство. Там властите откриха във вторник сутринта нарисувано саморъчно знаме на „Ислямска държава”, текст, написан на пашду, в който тийнейджърът призовава мюсюлманите в цял свят да се защитят, както и предсмъртно писмо до баща му.

„Това е ужасяващо престъпление, каквото в Бавария още не сме преживявавали”, заяви вътрешният министър на бавария Йоахим Херман. Според него засега няма доказателства, че нападателят е бил във връзка с мрежа или човек на ислямистите, а е по-вероятно да се е радикализирал сам.

Афганистанецът е нападнал 4-ма души във влака – семейство туристи от Хонконг – баща на 62 г., майка на 57 г., дъщеря на 27 г., син на 17 г. и приятел на дъщерята на 31 г. Мъжете са се опитали да защитят жените. Четирима са тежко ранени, някои с опасност за живота. Не е пострадал само 17-годишният син. Някой успял дадръпне аварийната спирачка и афганистанецът избягал от влака. При бягството ранил още една жена от Вюрцбург. Във влака са пътували между 20 и 30 души, те са преживели тежък шок.

Вадейки брадвата, афганистанецът е извикал „Алах акбар”, разказват свидетели. Влакът спрял на релсите между Тройхтлинген и Вюрцбург.

Мъж от една от къщите до релсите видял как хората изскачат от прозорците и молят за превързочни материали. Той занесъл домашната си аптечка, а минути по-късно пристигнали първите линейки.

„Във влака изглеждаше като в кланица, навсякъде кръв”, разказват свидетели пред в. „Билд”.

Въпреки свидетелствата, че мъжът е викал Аллах акбар и намереното знаме, вътрешният министър Херман заяви, че все още трябва да се разследав евентуална ислямистка следа.

Малко след атаката близката до „Ислямска държава” „Амая” обяви, че афганистанецът е атентатор на ИДИЛ. Същата агенция обяви и атентатора от Ница за човек на ИДИЛ. Дали това е така тепърва ще се установява, заяви обаче Херман. Засега медиите съобщават, че атентатът е бил „припознат” от ислямистите, но дали те имат пръст в организацията не е ясно още. Според агенцията афганистанецът се е отзовал на призивите всеки мюсюлманин да атакува държавите, участващи в коалиция срещу ИДИЛ.

Херман обяви също така, че засега е напълно неясно дали става дума за терористичен акт и че мотивите все още не са ясни.

Нападателят бе застрелян от спецслужби, които по случайност са били наблизо. Причина за изстрелите е бил опитът му да заколи и полицаи от патрулката, която го е спряла.

Депутатката от Зелената партия Ренате Кюнаст зададе в туитър въпрос защо полицията не е обезвредила нападателя, без да го убива. Въпросът й предизвика остра реакция от страна на полицейските профсъюзи, които обясниха, че при подобна атака срещу полицаи това е отговорът.

„Не може полицаите да отговарят с кунгфу на удари с брадва. И не може депутати да обясняват как се действа в такива ситуации”, заяви техен говорител. Бамарският държавен секретар Герхард Екерт също заяви, че полицията не може да изключи дали нападателят е нямало да нарани още хора.

В момента разследавенто уточнява с кого е комуникирал през последните седмици афганистанецът. Той не е правел впечатление на агресивен или твърде религиозен, а при идването си в Германия разузнаването не е имало нищо съмнително срещу него.

Премиерът на Хонконг изрази загрижеността си за пострадалите си съграждани, а представител на икономическата служба на Хонконг в Берлин са ги посетили в болница.