Въоръжените сили на Турция обявиха, че цялата територия на страната се намира под контрол. Това съобщи агенция Ройтерс, позовавайки се на изявление на военните.

В него се казва също, че по-голямата част от армията няма връзка с опита за преврат.

„Преобладаващото мнозинство от нашите членове, които обичат своя народ, нация и флаг нямат абсолютно нищо общо“ с преврата, се посочва в текста.

Според Ройтерс в съобщението се посочва още, че първите данни за подготвяния преврат са били получени през деня на 15 юли.

БГНЕС припомня, че по-рано в турската преса се появи съобщение, според което Турското национално разузнаване /МИТ/ е знаело за подготвящия се в страната държавен преврат и няколко часа преди неговото осъществяване е предупредило армията.

Разузнаването е получило информация за подготвяния пуч в петък /15 юли/ в 16.00 часа местно и българско време. В 16.30 часа заместник-директорът на МИТ Хакан Фидан е предал тази информация на заместник-командира на Въоръжените сили на Турция Яшар Гюлер. След това в 18.30 часа началникът на Генералния щаб на Турция генерал Хулуси Акар е заповядал да се затвори въздушното пространство за всякакви полети и да се въведе забрана за въздушни военни операции, предвижване на войски и бронетехника.

Според изданието първоначално се е планирало, че държавният преврат трябва да започне в събота в 3.00 часа /при преврата от 1960 г. той е извършен почти безкръвно и без всякаква съпротива именно между 3.00 и 5.00 часа през нощта, въпреки че и тогава има малко неразбирателство между действията на военните в Истанбул и Анкара; заради погрешно дешифрирано съобщение в Истанбул той започва с час по-рано – бел.ред./. Междувременно, след като плановете на превратаджиите са били разкрити, действията са започнали в петък в 21.00 часа.

В нощта на 16 юли група метежници се опита да извърши военен преврат. Анкара и Истанбул се превърнаха в арена на противопоставяне между противниците и привържениците на Реджеп Ердоган. Турските власти обявиха, че пучът е потушен. По последни данни са загинали 208 души, включително 60 полицаи, трима военнослужещи и 145 мирни граждани. 7500 души са арестувани по обвинение, че са участвали в опита за преврат. Арестите продължават.

Турските власти твърдят, че вдъхновители на преврата са привържениците на опозиционното на президента Реджеп Ердоган движение „Хизмет“, което е свързано с Фетхуллах Гюлен. Анкара го обвини за дестабилизиране на ситуацията в страната през лятото на 2013 г., както и в други опити за подкопаване на доверието към властта. През декември 2014 г. съдът в Истанбул издаде заповед за ареста на Гюлен по подозрение, че стои зад създаването на терористична организация, която иска да свали от власт управляващата Партия на справедливостта и развитието. Самият Гюлен, който в момента живее в САЩ, отхвърли обвиненията на Ердоган за свое участие в опита за преврат. Турция официално поиска от САЩ да й предаде Гюлен.