Засилен е бежанският натиск по границите ни. Само за изминалото денонощие гранични полицаи от ГПУ-Брегово задържаха 45 чужденци при опит да преминат нелегално българо-сръбската граница. Гранични полицаи пък от РДГП – Елхово са предотвратили 10 опита на 157 лица да преминат незаконно българо-турската граница.

Вчера сутринта граничен полицейски патрул от ГПУ-Брегово е задържал в землището на село Извор махала, община Кула, на 800 метра източно от българо-сръбската граница 13 афганистанци и 13 пакистанци. Към 18. 30 часа на 18 юли друг наряд от ГПУ Брегово е установил в землището на село Делейна, общ. Брегово, 12 афганистанци и двама иранци при опит да преминат границата със Сърбия. Малко след полунощ днес петима афганистанци са открити близо до границата в района на село Косово. Всичките 45 чужденци са задържани в ГПУ-Брегово. Една част от тях имат регистрационни карти, издадени от Държавната агенция за бежанците. Те са предупредени и са изведени от граничната зона. На другите са наложени принудителни административни мерки, те ще бъдат съпроводени до Специалния дом за временно настаняване на чужденци/СДВНЧ/ в кв. Бусманци. /БГНЕС

БГНЕС припомня, че на 18 юли правителството на Сърбия взе решение за патрулиране на съвместни военно-полицейски екипи около граничните пунктове с България и Македония с цел предотвратяване на нелегалното преминаване към Сърбия.

"Задачата на военните и полицейските сили ще бъде да предотврати нелегалното влизане на мигранти от Република България и Република Македония. В същото време те ще имат за задача да предадат на правосъдните органи трафикантите на хора, които извършват тази нелегална дейност на територията на Сърбия". Това се казва в краткото съобщение, което бе публикувано от пресслужбата на сръбското правителство.

“Защитата на границите от нелегалното й прекосяване е в съответствие с европейските задължения на Сърбия", подчерта и министърът на вътрешните работи на Сърбия Небойша Стефанович. Той предупреди, че "икономическите мигранти ще бъдат връщани обратно в страната, откъдето са дошли, съгласно международното право". Сръбският министър съобщи, че “през изминалите две години в страната са арестувани над 1500 трафиканти на мигранти".

Властите в съседна Република Македония също взеха решение за увеличаване на полицейските и военните патрули по границите с цел да се предотврати една евентуална нова мигрантска вълна.