В рамките на първите два дни от визитата си в САЩ, вътрешният министър Румяна Бъчварова посети и американо-мексиканската граница, в зоната на отоворност на граничен сектор Ел Пасо,Тексас към Службата за митнически и граничен контрол на САЩ, съобщиха от пресцентъра на МВР. Това е един от най-натоварените участъци от границата на САЩ с Мексико.

Службата за митнически и граничен контрол на САЩ, чиито ключови функции включват противодействието на нелегалната миграция, контрабандата на хора, тероризма, нелегалния внос на оръжия, и наркотици, демонстрираха способностите си по управление и охрана на американската граница. Демонстрациите включваха проверки за рискови товари, наркотици и нелегали мигранти, елементи на преградното съоръжение по протежение на американо-мексиканската граница, както и системите за видеонаблюдение и технологии за сканиране на товари. Ръководството на пунка в Ел Пасо запозна българския вътрешен министър с планирането на дейностите по противодействие на нелегалната миграция, контрабандата на хора и оръжия. Представен бе анализ за тенденциите в нелегалната миграция от Мексико към САЩ и тактиките на т.нар. каналджии.

Ключово в противодействието на тези явления е доброто планиране на разположението и съотношението на ресурсите – човешки, технически и инфраструктурни, както и тясното сътрудничество между властите на САЩ и Мексико. Американските граничари показаха на българската делегация и центъра за задържане в зоната на пункта. Службата за митнически и граничен контрол е обособена като част от структурата на Департамента по вътрешна сигурност на САЩ след терористичните атаки на 11 сепрември 2001 г. Тя е една от най-големите правоохранителни организации в света, с повече от 60 хиляди служители. Посещението на вицепремиера Бъчварова в САЩ ще продължи със срещи с координатора по контратероризма към Държавния департамент Джъстин Сибърел, с директора на Службата за борба с наркотиците (ДЕА) Чък Розенбърг, с главния помощник-държавен секретар по правоохрана и борба с наркотиците Луис Ареага, както и други висши държавни представители на САЩ.