Чистката, която прави в момента турския президент Реджеп Ердоган е подобна на тази, която се извърши в България след 9-и септември 1944 г. Това заяви пред Радио "Фокус" експертът Алекс Алексиев.

"Факт е, че тази чистка, която прави Ердоган в момента, е невероятно голяма по своя мащаб. Говорим поне досега за 15 хиляди души арестувани и те са всички на хора на известни позиции – говорим за съдии, говорим за сума ти генерали и вече полицаи, висши хора от прокуратурата и прочие, това е нещо подобно на това, което се извърши в България след 9-ти септември, където кажи-речи всичките стари кадри бяха унищожени или затворени".

Това каза Алексиев. Според него впечатленията са, че превратът е направен от самото правителство.

"В деня на преврата турските власти арестуваха близо 3000 души съдии. За да имаш ти списък с 3000 души съдии, които не са ти удобни, това явно значи, че се е работило върху този списък в продължение на седмици, ако не месеци. И също така виждате 3000 души военни. Сега става известно, че и близо 9000 души полицаи са арестувани. Общо-взето това е огромна чистка, която не може да се организира много бързо. Напълно е възможно военните да са планирали преврата, но да са избързали със започването му, след като са видели, че самото правителство се готви да направи нещо много драстично", коментира Алексиев.

Според него обвиненията на Ердоган към Фетхулла Гюлен, че стои зад преврата, са "пълна нелепица", защото самият Гюлен винаги е бил враг на турските военни.

"Турските военни според Конституцията на Ататюрк, която е все още действащата конституция в страната, са натоварени с това да внимават Турция винаги да бъде светска държава. Те са конституционно задължени да правят това и за Гюлен, който е ислямист, който разбира се не може да понася това, винаги военните са били главният му враг", обясни специалистът.

Неговото мнение е, че ЕС е реагирал неадекватно на събитията в Турция.

"Ако следите първите отзвуци в Европа, казаха, че те поддържат демократичните институции в Турция срещу опита за преврат. Погледнато обективно демократичните институции в страната отдавна не съществуват", коментира Алексиев.

Той допълни, че между САЩ и Турция в момента има противоречия, които се дължат на борбата с "Даеш". Американците смятат, че техният най-добър съюзник в Близкия изток са кюрдите, докато за Ердоган те са най-големия му враг. Според Алексиев този конфликт е сериозен и може да са разрасне. Той изтъкна, че затварянето на базата "Инджирлик" пречи на борбата с тероризма.