Повече от 10 несебърлии, които извършват таксиметрова дейност, са получили призовки, за да дадат показания в полицията, съобщи „24 часа”.

Както гл. секретар на МВР Георги Костов съобщи вчера пред журналисти, в момента тече проверка на таксиметровия бизнес на Димитър Желязков – Очите. В понеделник за разпит е привикана голямата дъщеря на Желязков – Станислава. На името на 22-годишната Желязкова е регистраната фирма за таксиметрова дейност.

Предварително събрана оперативна информация обаче сочи, че под шапката на Очите са повече от 10 местни фирми със същия предмет на дейност. Те формално се водят на други собственици, за да се заобиколи ограничението, наложено от Общинския съвет на Несебър – всяка фирма да има право на до три лиценза.

Станислава и приятеля й Велислав са дали показания и след това са напуснали сградата на РУ Несебър. Според запознати е образувано досъдебно производство, но в момента то се води срещу виновно лице.

От около месец тече инспекция и на охранителната фирма „Аркус сигурност”, която също се свързва с Димитър Желязков Очите. Самият той се легитимира като консултант, но според запознати договорът му бил като спец по маркетинга, т.е. отговарял за набирането на нови клиенти.

Няма практика да се оповестяват резултатите от тези проверки, те могат да бъдат най-общо три – да не се констатира нередност и нарушение, да се констатира някакво административно нарушение, което да доведе до санкция и да се констатира значима нередност, заради която може да се отнеме лиценза на фирмата, обясни гл. секретар Георги Костов. Според него МВР ще оповести резултата от проверката само в третия случай.

Петима служители на „Аркус” в Несебър се оказаха замесени в побой близо до нощен клуб в Слънчев бряг преди седмица. Според разпространената информация от МВР те са криминално проявени и осъждани. От „Аркус” обаче са представили пред разследващите чисти свидетелства за съдимост и на петимата. Разследването все още не е приключило.