Разследващи твърдят, че шестгодишно дете само се е ударило в джипа на кмета на Трън Станислав Николов. На 13 ноември миналата година малкият Ивайло отивал на училище в Трън. Деляла го една пряка от класната стая, съобщи Нова тв.

Ивайло тръгнал да пресича, но не успял да стъпи на отсрещния тротоар. Бил пометен от джип. Зад волана бил кметът на Трън - Станислав Николов, който спрял, за да остави сина си на училище. След инцидента Ивайло е настанен в болницата със спукан далак и разкъсан черен дроб.

„Детето ми се бореше със смъртта. В линейката аз го държах и той умираше. Аз не мога да забравя лицето на детето. Той побеля”, разказва майката на момчето Анита Гълъбова. Седем месеца по-късно, Ивайло се е възстановил от удара с джипа и живее живота на връстниците си, но без далак и половин черен дроб и на строга диета. Белезите също не спират да напомнят за случилото се.

Според протоколите в полицията обаче детето не било блъснато, а се е блъснало само в джипа. И така си е причинило средна телесна повреда. „Медицинската експертиза със сигурност доказва, че детето не може да си разкъса само вътрешностите и дрехите и че този удар е бил много силен”, убедена е майката на детето. Не на това мнение е кметът, който и до днес живее без обвинение. „Детето се блъсна в задната страна на джипа”, заяви Станислав Николов и се закани: „Ако излъчите репортажа, ви казвам, че ще съдя Нова телевизия за уронване на авторитета”.

По същия начин, чрез заплахи, кметът успял да затвори устите и на част от очевидците, твърди майката на пострадалото момче. „В първия ден след инцидента, едно момче казва истината в полицията. На другия ден това дете отива там и си изтегля показанията. Защото баща му е бил заплашен, че ще остане без работа, а той работи в Горското”, твърди майката на Ивайло.

Любка Лазарова, която е видяла какво се е случило с Ивайло, също твърди, че била заплашвана - от кметския наместник на селото, в което живее. „Каза, че ако дам показания и кажа истината какво се е случило, ще се случат много лоши неща с мен, че ще пострадам, може и да не съм срещу живите”, оплака се жената.

Кметският наместник Петър Петров пък призна, че е в много добри отношения с кмета Станислав Николов и би го защитил „за всичко”. Любка подала жалба за заплахите и преди броени дни разказала истината за удара с джипа. Майката на пострадалото дете поискала да бъдат разпитани повторно и другите свидетели, както и да бъде направена повторна автотехническа експертиза, но получила отказ от прокуратурата.

Досъдебното производство е към своя край. И засега единственият виновен е шестгодишният Ивайло, който по документи се е блъснал сам в джипа.