Това не беше организирано в Генералния щаб, а бе един класически пуч. Носят се слухове, но не мисля,че е възможен втори опит за преврат. Винаги съществува риск, а някои хора липсват, изчезнаха. Липсва един специален ескадрон, който е бил изпратен да залови или убие президента. И в други въоръжени части има липси. Това заяви в ефира на БНТ Сюлейман Гьокче, посланик на Република Турция у нас.

Според него над 10 000 човека са замесени в организацията и изпълнението на преврата.

Попитан дали вижда провал в разузнаването за предотвратяването на преврата, Гьокче заяви, че няма провал. "Разузнаването е било на място, защото само 5 или 6 часа преди самия преврат е започнал този заговор. Генералният щаб изпрати съобщения към всички участници за предотвратяването на този метеж, всички тези съобщения бяха прихванати", уточни още той. Попитан за големия списък с арестувани, посланикът на Турция заяви, че властите не са били подготвени или информирани за това.

"Последваха разпити в следващите 24 - 48 часа и всичко се разплете и се стигнаха до арести. Министърът на финансите е замесен, части от съдебната система, от администрацията също са замесени. Това бе един опит, насочен срещу конституционния ред в страната. Бяха се подготвили да превземат страната. Не говорим за група авантюристи. Смятам, че една пета бяха арестувани, някои от тях бяха пуснати на свобода, но това ще бъде един дълъг процес от разпити и съдебни дела. Трябва да бъдем много внимателни и предпазливи", каза още той.

Според него никой не знае каква е била тази група с точност. "Това е криминално деяние, но твърдо е свързано с групата на Гюлен и е терористичен акт", отсече турският посланик.