Европа се превръща в основна база за набиране на екстремисти за близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава", която се стреми да се превърне в "супер Ал Кайда", извършвайки терористични атаки, а не създавайки халифат в Сирия и Ирак, пише британският вестник The Daily Express, цитиран от "Фокус".

Тази трансформация не отслабва целите на терористите да всяват в страх в името на радикалния ислям, твърди Матю Гуидер, професор за Близкия изток и ислямските науки и експерт по радикализацията.

Според Гуидер последните нападения в Париж и Ница са решаваща "психологична повратна точка", чрез която се демонстрира на привържениците на "Ислямска държава" в западните градове, че е възможно да бъдат извършвани атентати без предварително обучение или логистична поддръжка.

В смразяващ оценка на състоянието на сигурността в Европа, експертът предупреди, че "Ислямска държава" е в състояние да осъществява свирепи и смъртоносни атаки като тези, наблюдавани в Ирак - държавата, която е разтърсвана от ежедневни самоубийствени атентати. "Сега знаят, че могат да убият много хора дори без оръжия", отбеляза Гуидер в анализ за нападението в югоизточния френски курортен град Ница.

Пропагандата, която близкоизточната групировка разпространява по радиа, телевизии и печатни издания, тръби, че екстремистите ще станат по-опасни дори и от "Ал Кайда", ако Западът не ги признае като държавно образувание. "Ако "Ал Кайда" е ваш враг, то ние сме вашият кошмар", заканиха се джихадистите.

Гудиър алармира, че ситуацията е изключително сериозна. "Ал Кайда" са клон от бойци в Афганистан, но "Ислямска държава" има по-голяма мрежа, много повече симпатизанти на Запад, все повече хора от западните страни", обясни професорът.