Турция може да загуби членството си във военния съюз на Запада, ако не успее да се придържа към принципите на демокрация след опита за държавен преврат в страната. Това предупреди държавният секретар на Съединените американски щати Джон Кери, който завършва европейската си обиколка с двудневно посещение във Великобритания, пише вестник The Independent, цитиран от "Фокус".

Турското правителство бе призовано да подкрепи "демократичното управление" в своя отговор на опита за преврат, който разтревожи както САЩ, така и държавите-членки на Европейския съюз.

На съвместна пресконференция с върховния представител на ЕС за външната политика и политиката за сигурност Федерика Могерини, американският държавен секретар заяви, че Вашингтон стои "категорично на страната на избраното ръководство в Турция", но "ние призоваваме правителството на Турция да поддържа най-високата стандарти за зачитане на демократичните институции и върховенството на закона".

И докато Могерини предупреди, че страните, които прилагат смъртното наказание, не може да се надяват на членство в Общността, Кери добави, че "НАТО също има изисквания по отношение на демокрацията".

САЩ "със сигурност ще подкрепят подвеждането на извършителите на преврата под отговорност", увери американският държавен секретар, подчертавайки, че всяко действие на турските власти отвъд тази граница ще е неприемливо. Кери припомни още веднъж, че демократичното върховенство в страната трябва да бъде уважавано.