Германската полиция застреля 17-годишен афганистанец, койтонападна с брадва пасажери в регионален влак, пътуващ за баварския град Вюрцбург.

След атаката, която според властите в Мюнхен „вероятно“ е ислямистка, трима души са в тежко състояние от получените рани. Няколко други пътници са пострадали при инцидента, преди младежът да бъде неутрализиран от полицията при опит за бягство, поясниха органите на реда. Съобщава се за 14 пътници, които са в шок след преживяното. Още един човек е получил леки наранявания.

Инциденът се случи в понеделник около 21.15 часа (местно време) във влак, пътуващ от Тройхлинген към Вюрцбург, провинция Бавария. „Малко след пристигането във Вюрцбург, мъж е атакувал пасажерите с брадва и нож“, разказа говорител на полицията. Младежът е бил неутрализиран от органите на реда при опит за бягство и след предприета атака срещу полицейските служители.

Министърът на вътрешните работи на федералната провинция Бавария Йоахим Херман информира, че нападателят е 17-годишен афганистанец, който е е пристигнал в Германия като непридружен бежанец. Първоначално е бил настанен в близкия град Охзенфурт, а съвсем от скоро е бил поверен на грижите на приемно семейство, пише Фокус в обобщение по случая.

На въпрос дали може да се говори за ислямистка атака, баварският вътрешен министър заяви, че това може да е само „предварителна оценка“ и предстои да бъде проверена. Херман допусна възможна връзка с последния атентат в югоизточния френски град Ница.
„Доста е вероятно това да е ислямистка атака“, заяви говорител на вътрешното министерство в Мюнхен, който допълни, че нападателят е крещял „Аллах е велик“.

След нападението железопътният участък между Вюрцбург и Охзенфурт беше затворен. Районът е наблюдаван с хеликоптери; на място беше изпратен и голям полицейски контингент, който да събере улики за извършеното престъпление. Към момента все още не са известни мотивите за извършването на престъплението.