Личният секретар на шефа на Генералния щаб на армията на Турция ген. Хулуси Акар държал пистолет до главата му докато подпише декларацията за преврата. Всички командващи на въоръжените сили били взети за заложници от своите секретари, помощници и охранители в нощта на опита за преврат, пише Хюриет дейли нюз, като се позовава на свои източници. 

Детайлите започват да излизат след като спец службите изясняват как командирите на армията са се озовали в плен на пропревратаджийски офицери. 

Според твърденията секретарят на Акар - ген.-майор Мехмет Дишли, заедно с помощници и секретари, присъединили се към превратаджиите, първо заповядал на шефа се да подпише декларацията и да я прочете пред обществото. Акар твърдо отказал. Тогава Дишли насочил пистолет към него и започнал да го души с колан.

Акар продължил да отказва да прочете декларацията. Тогава бригаден генерал Мехмет Партигьоч се опитал да го убеди с думите, че много хубави неща ще се случат след преврата. Акар пак отказал.

Източниците на Хюриет казват и, че още трима генерали - зам.-началникът на генералния щаб, командващите армията и военно-въздушните сили, които били на сватба, били задържани в плен от своите помощници и гардове. 

Един от източниците разказва: "Работех в Генералния щаб. От командирския етаж се чуха гласове. Качих се. Имаше войници от специалните части. Секретарят на началник щаба ген.-майор Мехмет Дишли излезе и каза: Арестувайте го. Свалиха ме на пода. Вземаха ми телефоните, вързаха ми краката и ръцете и ми запушиха устата. От стаята на командира се чуваха викове. Всички помощници и гардове, близки до него, бяха на страната на превратаджиите. Когато вдигнах глава, забелязах, че и моите подчинени бяха сред превратаджиите."