Членът на Световната антидопингова централа (WADA) Ричард Макларън разкри, че лабораториите в Москва и Сочи са подменяли проби на допингирани руски атлети, с цел те да не бъдат разобличавани. Канадският професор по право допълни още, че Федералната служба за сигурност на Русия е прикривала неправомерната дейност на двете антидопинговите лаборатории, като това се е случвало под ръководството на министъра на спорта Витали Мутко.

„Московската лаборатория е работила като протекция за допингираните руски атлети в тази държавно организирана аварийна система. Лабораторията в Сочи пък е създала свой собствен метод за смяна на проби, който е позволил на използвалите допинг руски спортисти да се състезават на Зимните олимпийски игри”, заяви Макларън.

„След световното първенство в Москва през 2013 година, местната лабораторията е задържала положителни проби, които впоследствие са били сменени. Първо е била премахвана капачката на епруветката, след което урината на атлета е била подменяна и след това пробата е била изпращана в друга лаборатория, посочена от ИААФ”, каза още той.