50 000 квадратни метра за наука, бизнес и образование - това е територията на първия научно-технологичен парк в България - "София Тех Парк".

Стратегически за държавата и ЕС проект, който вече започва да дава реални резултати, само година след откриването му. В инкубатора работят около 200 души от различни стартиращи компании, които паркът подкрепя. А до 2 месеца броят им ще се увеличи двойно. В него са събрани млади предприемачи, ментори, акселератори и инвестиционни фондове.

През октомври в парка ще заработи и центъра на "Уолтопия" за научноизследователски дейности. Българската компания е световен лидер в производството на изкуствени стени за катерене.

Освен съвременна инфраструктура и лабораторно оборудване, паркът ще предоставя и професионални услуги на компаниите в областта на високите технологии в процес на инкубация. "София Тех Парк" е с фокус върху три области - информационни и комуникационни технологии, науки за живота и зелена енергия.

Сърцето на научно-технологичния парк обаче безспорно е Лабораторният комплекс. В него има 11 лаборатории за научно-изследователска дейност. Той се управлява от сдружение, в което влизат представители на Софийския университет, Техническия университет-София, Медицинския университет-София. В комплекса има биофармацевтичен комплекс, лаборатории по изкуствен интелект и CAD системи, по микро- и наноелектроника; по киберсигурност; по 3D креативност и други.

Иновационният форум "Джон Атанасов" пък разполага с три зали с над 1000 места за научни и бизнес събития.

Скоро ще отвори врати и детски музей, като сграда е завършена и предстои в нея да бъде оформена експозицията. Там ученици и студенти ще видят различни иновативни продукти и интерактивни демонстрации, които ще представят по интересен начин научни и технологични открития.

"София Тех Парк" разполага с красив парк с водно огледало, което е осветено вечер, сух фонтан, детски площадки, алеи за джогинг, стрийт фитнес. Достъпът до всичко е свободен за жители и гости на столицата. В парка са разположени и първите в София иновативни пейки, които позволяват, докато човек отмаря, да зареди телефона или лаптопа си.

Спортният комплекс има 4 тенис корта, игрище за минифутбол, волейбол и баскетбол. Технологичният парк има и паркинг за 500 коли. До няколко месеца към "София Тех Парк", който се намира до Площада на авиацията, ще се стига и по пешеходен мост, който вече се изгражда над бул. "Цариградско шосе". Под съоръжението ще бъдат разкрити със съдействието на Столичната община спирки, на които ще спират четири автобуса от масовия градски транспорт. Скоро ще тръгнат и шатъли, които ще свързват парка с близките метростанции и университети.