Казахстанският президент Нурсултан Назарбаев заяви след престрелката в Алмати, че е необходимо твърдо да се пресича разпространението на панически слухове и разкриването на провокаторите.

Това съобщи президентската прес-служба след заседание на Съвета за сигурност.

По-рано група въоръжени лица извърши нападение срещу полицаи в южния град Алмати, който е бившата столица на държавата. Загинали са трима служители на реда и един мирен жител. В града бе въведена „червен код“ за терористична заплаха. Провежда се и антитерористична операция, двамата заподозрени вече са задържани.

“Необходимо е редовно да бъде информирано населението на Алмати и като цяло да се осигури общественото спокойствие. Важно е твърдо да се пресичат паническите слухове, да се разкриват провокаторите. Гражданите на Алмати и на цялата република трябва да са сигурни, че се предприемат най-решителни мерки за осигуряването на реда“, изтъкна президентът, цитиран от прес-службата.

Той нареди на Министерството на информацията и комуникациите своевременно и изцяло да информира населението и бързо да отговаря на въпросите на гражданите.