Делото "Сарафово" действително е трудно и обемно. 80 тома са, свидетелите са не по-малко от 170, има само 100 експертизи. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров, предаде кореспондентът на БГНЕС от Бургас.

Ако се абстрахираме от обема на доказателствения материал и отидем на предмета на делото, това в по-новата ни съдебна история е първото дело с предмет тероризъм, каза Цацаров. И двамата обвиняеми са обвинени в помагачество към тероризъм. Подсъдими са Мелиад Фара - ливанец с австралийски паспорт и Хасан Ел Хадж Хасан - с канадско и ливанско гражданство. „Тоест и двамата са обвини в извършване на действия, с които са подпомогнали извършителя, който е загинал, да осъществи терористичния акт”, уточни главният прокурор. Няма повдигнато трето обвинение.

„В крайна сметка може да се търсят данни, които са изцяло оперативни, които да бъдат свързани с логистика, осъществена и от други лица, но за да влезем в съда, трябва да влезем с категорични доказателства. Не може по отношение на други лица, а такива не се изключва да се влезе само с разузнавателна информация. В случая ние сме ограничили кръга само до лицата, за които можем да докажем със средствата на наказателния процес, стремейки се към осъдителна присъда – тяхното участие”, обясни той.

Главният прокурор се обърна към медиите с думите да не подценяват съда. Делото „Сарафово” не мисля, че е непосилно за съда, каза още Цацаров.

Днес главният прокурор Сотир Цацаров и посланикът на Великобритания Ема Хопкинс са в Бургас, за да открият заедно център за подкрепа на жертви от сексуално насилие.

Този следобед в морския град ще се проведе и възпоменателната церемония пред паметника на жертвите на терористичния атентат на летище Сарафово. Днес се навършват 4 години от атаката. В края на миналата седмица в Специализирания съд бе внесен и обвинителния акт по делото.

БГНЕС припомня, че 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище "Сарафово" в Бургас, за да прекарат отпуската си в нашите черноморски курорти, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса, български гражданин, и извършителят на атентата. При инцидента бяха ранени 35 души.

Мелиад Фара, роден на 05.11.1980 г., е австралийски гражданин, а и Хасан Ел Хадж Хасан, роден на 22.03.1988 г., канадски гражданин. В периода 28.06 – 18.07.2012 г. двамата са забелязани в районите на градовете Русе, Варна и Несебър, к.к. "Слънчев Бряг" и с. Равда. На 7 април 2014 година, стана ясно, че загиналият терорист от Сарафово е алжирец. "Ливанската връзка" се допълва от другите двама установени атентатори. Мелиад Фара и Хасан Ел Хадж Хасан са учили в Ливанския международен университет в Бейрут. Убитият терорист също е бил студент там. Разследването установи, че фалшивите международни паспорти на терористите са изработени на принтер именно в този университет. На 16 юли 2014 година излезе информация, че родните служби са засекли паричен трансфер от "Хизбула", изтеглен от банкомати в Несебър. Парите били взети от 34-годишния австралиец с ливански произход Мелиад Фара, който осигурил бомбата и логистичната подкрепа за атентата на бургаското летище от 18 юли 2012 г. Именно Фара свързва терористите с военното крило на "Хизбула".

От прокуратурата разпространиха повече подробности за обвинителния акт.

Двамата обвинени са Мелиад Фарах - австралийски и ливански гражданин, и Хасан ел Хадж Хасан, който е с канадско и ливанско гражданство. Според прокуратурата в периода 28.06.2012 г. – 11.07.2012 г. в Русе, Варна и с. Равда, област Бургас, в съучастие като помагачи с извършителя Мохамед Хасан Ел Хюсейни, те умишлено са го улеснили да извърши престъпления на 18.07.2012 г. в Бургас на паркинга пред сградата на летище „Сарафово”, терминал „Пристигащи ”.

Престъпният резултат е опит за умишлено умъртвяване чрез взривяване на самоделно взривно устройство от извършителя на терористичния акт Мохамед Хасан Ел Хюсейни. Той е бил на 27 години - роден на 27 май 1989 г. в Баалбек, Ливан и имал ливанско и френско гражданство.

Целта на атаката са всички израелски туристи, които е трябвало да пътуват с автобус, пристигнали с полет на авиокомпания „Ер Виа” от Тел Авив. Използването на конкретното средство за реализиране на престъпния резултат категорично води до извода, че е целена смъртта на всички туристи, намиращи се в непосредствена близост до епицентъра на взрива и попадащи в зоната на абсолютната смърт, казват от прокуратурата.

Загиват петима израелски граждани и шофьора на автобуса, които са се намирали в непосредствена близост до епицентъра на взрива, единствено поради невъзможността на Хюсейни да остави раницата с взривното устройство в багажното отделение на автобуса. Такава е била първоначалната му цел. Тя не се осъществила, тъй като едно от загиналите лица се е усъмнило в намеренията му. Останалите 38 израелски туристи, които трябвало да се возят с автобуса, както и екскурзоводът на туроператорската фирма получили характерните за различните резултати от взрива увреждания.

Според обвинението Мелиад Фарах в периода 05.07 до 07.07.2012 г. в гр. Несебър и в с. Равда, област Бургас, при условията на продължавано престъпление, съзнателно се е ползвал от неистински официален документ, като от него не може да се търси наказателна отговорност за самото му съставяне – свидетелство за управление на моторно превозно средство, издадено от щата Мичиган, на името на Браян Джерамая Джеймисън, дата на раждане 11.07.1986 г. и адрес в Чикаго, на който е придаден вид, че е издадено от съответното длъжностно лице в кръга на службата му по установения ред и форма, като на 5 и 06.07.2012 г. се е ползвал от този документ в гр. Несебър, в офис на фирма „Месембрия тур“ ООД и на 07.07.2012 г. в с. Равда, в офиса на ЕТ „Севдалина Козарова“ при наемане на автомобили. Това деяние е извършено с цел улесняване на престъпление тероризъм. Хасан Ел Хадж Хасан също е с повдигнато обвинение за използваните от него документи – шофьорска книжка и карта за социално осигуряване на името на Ралф Уилям Рико, на които е бил придаден вид, че са издадени от съответното длъжностно лице в кръга на службата му по установения ред и форма. 

Двамата са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червен бюлетин. До 13 държави са изпратени молби за правна помощ – до Република Австрия, до Държавата Израел - два броя молби, до САЩ - 3 молби, до Кралство Холандия, до Кралство Мароко - 2 молби, до Ливанската република – 2 молби, до Австралийски съюз -  2 молби, до Канада – 3 молби, до Румъния, до Чехия, до Полша, до Турция - 3 молби и до Италия.

За престъплението „тероризъм” е предвидено наказание  от 15 до 30 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.