Турция трябва да представи доказателства, с които да подкрепи исканията си за екстрадирането на духовника Фетуллах Гюлен. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери по време на пресконференция в Брюксел.

Според властите в Анкара Гюлен е основната фигура зад проваления преврат в страната от края на миналата седмица. От края на 90-те години духовникът се намира в самоналожено изгнание в САЩ.

„Призовавам външният министър (на Турция – бел. ред.) да бъде сигурен, че каквито и официални документи или молба да ни изпратят, те ще изпратят доказателства, а не обвинения“, каза държавният секретар.

„Ние искаме да видим действителни доказателства, които отговарят на стандартите за контрол, които съществуват в много държави, уважаващи системата на екстрадиране“, посочи още той.

Кери заяви също, че Вашингтон и Брюксел призовават Турция да спазва върховенството на закона при справянето си с проваления опит за преврат и неговите организатори.

„Ние категорично призоваваме правителството на Турция да запази спокойствието и стабилността в страната и също така призоваваме турското правителство да спазва най-високите стандарти на уважение към демократичните институции в държавата и върховенството на закона“, заяви Кери по време на пресконференция с европейските министри на външните работи.