Туристите ни в Турция масово прекратяват почивката си и се връщат в България. Туроператорите им съдействат, за да напуснат южната ни съседка, пише "Стандарт". Малцина са тези, които са решили да останат в турските курорти на собствена отговорност.Първият и единствен чартър с българи пристигна вчера на летището в София. Много се прибират с автобуси. Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че още в събота чрез Асоциацията на българските туроператори е осъществен контакт с всички големи туроператори, които имат чартърни програми и туристически пакети в Турция. С чартъра у нас са се завърнали 258 български туристи, сред тях има три деца. Ангелкова апелира да се спазват всички указания, които Външно министерство дава, за да не се изпада в рискови ситуации, докато се нормализират нещата в южната ни съседка.

В клаузите, които имат туроператорите с туристите, са предвидени форсмажорни обстоятелства и всяка фирма по различен начин е описала това в договорите, посочи министърът. Междувременно огромни опашки се извиха на граничните пунктове с Турция. Най-сериозно беше положението на граничния пункт Капитан Андреево. Там е отчетен и рекорден трафик. За последните 24 часа през него са минали 31 000 пътници. Броят на пътуващите превозни средства е 9 700, което е рекорд за това лято. На пункта се образува и огромна опашка от товарни автомобили. Завърналите се от курорта Анталия на летище София вчера бяха с доста противоречиви мнения.

Повечето обясниха, че дори не са разбрали, че в страната се осъществява военен преврат. В курорта всичко било сигурно и спокойно. "Не разбираме защо се създава толкова излишен медиен шум около всичко", недоумяваше млада жена. "В курортите тази ситуация не се отразява по никакъв начин, може би в Анкара, и Истанбул има напрежение, но в Анталия и останалите курорти - не", категорични бяха завръщащите се. Други българи обаче се оплакаха, че са били държани над 15 часа в терминалите на летището, без никой да им даде информация какво се случва. "Разбрахме, че стават някакви събития, по телевизията". На летището в Истанбул било малко страшничко. Всички полети първо били забавени, а впоследствие и напълно отменени.

Там също никой нищо не обяснил на пасажерите и в един момент е настъпила паника. "По неясни причини народът хукна да бяга. С едно момче от Варна заедно с други пасажери, както и хора от персонала се скрихме зад щандовете на фришопа. После от персонала ме отведоха в един от складовете. Последваха силни тътени, предизвикани от ниско летящи военни самолети с висока скорост", разказа Анатоли от Варна. Часове по-късно обстановката се нормализирала и полетите са били възстановени. Част от авиокомпаниите са се погрижили да осигурят храни и напитки за пасажерите си.