„Турция в дългосрочен план много ще се дестабилизира. Обезглавен е целият апарат за сигурността на държавата. Шефовете на армиите бяха арестувани. Това са тези звена, които водят борбата срещу тероризма. Ето буквално бяха преустановени ударите срещу „Ислямска държава”, защото шефът на базата в Иджилик е заподозрян и отстранен. Шефът на втора армия, която е на сирийската граница, също е отстранен. Буквално е парализирано всичко”. Това каза в „Здравей, България” по Нова тв арабистът проф. Владимир Чуков.

Според него в развитието на събитията по време и след опита за преврат в Турция, извършен в петък, има нелогични моменти.

Арабистът посочи за пример фактът, че резиденцията на президента Реджеп Ердоган в Мармарис е бомбардирана, след като той я е напуснал.

По думите на Чуков, накрая цялата история ще заприлича на т. нар. дело „Eргенекон“, по което стотици офицери, журналисти и магистрати бяха арестувани за подготовка на държавен преврат в Турция и по-късно бяха оправдани от Върховния апелативен съд.

„Кемализмът отдавна си отиде. Турция не е демокрация, а една религиозна диктатура”, коментира от своя страна Алекс Алексиев, експерт по международна сигурност и радикален ислям. Според него военните и Фетхуллах Гюлен нямат нищо общо с опита за преврат, извършен в петък.

Алексиев подчерта, че в турската армия мразят Гюлен. Той е ислямист като президента на Турция. А основните причини за конфликта му с Ердоган са финансови.

„Превратът още не беше свършил и започнаха да уволняват хиляди съдии. Това не става така, това е подготвено много отдавна”, добави експертът.

 „Опитът за преврат успя, този опит продължава вече повече от 15 години, от 1997 година насам, откакто сегашният президент на Турция системно и последователно демонтира кемалистките институции в тази република и се опита да ги замени със свой едноличен режим. Не случайно споменах 1997 година, защото тогава този човек беше наказан с 4 месеца затвор за проислямистки изказвания и за участие в проислямистка партия, която тогава е разпусната и забранена. През 2010 година турската конституция е променена и от нея е изваден текстът, който конституционно укрепва задължението на турската армия да бъде гарант на кемалиската република. Опитът на Ердоган да извърши държавен преврат срещу кемалиската република успя. Този човек в днешния ден е несравнимо по силен”, коментира по Нова тв евродепутатът Ангел Джамбазки.

„Виждате, че ще се възползва категорично от ситуацията, която той самият нарича „Дар от Бога”. Виждате, че започна преследване и гонения по списъци, които са предварително подготвени. Виждате, че арестите са точно в двете институции, които са последните пазители на кемалистката република – армията и съдебната власт” коментира още Джамбазки. 

Според него голямата заплаха за България е ислямизацията на Турция и превръщането ѝ в сунитска деспотия.

„Крайната цел на Ердоган е възстановяване на Османската империя – първо в нейните икономически, после в нейните политически граници. Този човек има идея, има кауза и я преследва доста упорито и не може да бива подценяван”, смята Джамбазки.