Главната дирекция на полицията в Турция започна операция по прочистване на полицейските управления на територията на цялата страна от заподозрени за участие в опита за преврат.

Още снощи до всички провинции са изпратени списъци с имената на нарочените за уволнение 7 850 служители, много от тях са привиквани по участъците, иззети са оръжията и служебните им легитимации. Всички ще бъдат предадени на съда. Повече от 14 часа продължават разпитите на арестуваните генерали и военни. Над 170 адвокати категорично отказаха да окажат служебна защита на задържаните заради участие в опита за преврат, определен от управляващите като терористичен акт.

Лидерът на опозиционната Народно-републиканска партия Кемал Кълъчдароглу настоя да има съд и за онези цивилни, които линчуваха войниците в нощта на пуча.

"Ако Турция смята да бъде правова държава и да излъчва доверие, е длъжна да действа в съответствие със законите. Престъпниците трябва да бъдат преследвани в рамките на правилата, предвидени от закона, но не с цел отмъщение и разправа, или предубедено и предрешено съдопроизводство. Трябва да бъдат издирени онези цивилни, които повалиха, ритаха и удряха обикновените войници, този линч е недопустим и няма съвест, която да може да го приеме. Те трябва да бъдат съдени наравно с участниците в опита за преврата. В крайна сметка, ние разчитаме на армията си“, заяви Кълъчдароглу пред журналисти.