Германската канцлерка Ангела Меркел осъди „най-остро” опита за преврат в Турция, но същевременно предупреди правителството в Анкара да не пререагира. Най-добрата основа за възстановяване на мира в страната е „демокрацията, която уважава правата на всички и пази малцинствата”, заяви Меркел в Берлин.

Тя настоя при наказанията срещу извършителите на преврата да се спазват всички правови процеси.

„Точно в отношението към отговорниците за тази трагична нощ правовата държава може и трябва да се докаже като такава”, посочи канцлерката. Германия е на страната на онези, които защитават демокрацията и правовата държава, каза още Меркел, без да споменава нито веднъж името на Ердоган. „Проливането на кръв в Турция трябва да спре незабавно”.

За върховенство на правото призова и съдебният министър Хайко Маас. „Отмъщението и беззаконието няма да доведат за успокояване на положението след опита за пуч”, предупреди той.

Дълбоко безпокойство от развитието в Турция изказа и външният министър Франк-Валтер Щайнмайер. Всякакви опити демократичният ред да бъде променян със сила, ще бъдат осъждани, заяви той.

Германия предупреди своите граждани в Турция да бъдат внимателни и при най-малкото съмнение за безредици да не излизат от хотелите или къщите, които са наели.

От кризата в Турция е засегната и германската армия. Бундесверът има 240 свои войници в базата „Инджирлик”, която по данни на САЩ е обградена от турски войски, а токът е спрян. Войниците са в контакт с командващите си в Германия.