Хиляди хора излязоха на улиците в различни турски и европейски градове, за да протестират срещу опита за преврат в Турция, съобщава в. „Хюриет дейли нюз“.

В страната имаше всенародни тържества по случай победата над опита за преврат, навсякъде по улиците излязоха хиляди поддръжници на властта, съобщи БиТиВи.

Снощи на площад „Таксим“ за пръв път се е чуло по време на политическа демонстрация да се пее: „Аллах Акбар“ (Аллах е велик). Съобщава се, че в нощта на опита за преврат, след призива на президента Реджеп Тайип Ердоган към хората да излязат по улиците, той е бил повтарян от минаретата на някои на джамиите.

Хиляди хора се събраха и на централния площад „Къзълай“ в столицата Анкара, за да протестират срещу опита за преврат и скандираха лозунги срещу метежа.

Премиерът Бинали Йълдъръм заяви пред събралото се множество, че събитията в града още не са приключили и призова поддръжниците на правителството да останат на улицата, предаде Ройтерс.

Протестиращите се зарекоха, че ще останат, докато официалните представители не им кажат да си вървят по домовете.

В Измир демонстранти се събраха на централния площад „Конак“.

Анадолската агенция съобщава, че протестиращи срещу опита за преврат в Турция са излезли на улицата и в редица градове в Европа.

Във Франция, само дни след терористичната атака в Ница, над 500 души се събраха на Площада на републиката в Париж.

В Брюксел хора скандираха пред турското посолство лозунги срещу неуспешния пуч.

Хиляди хора се събраха и в Берлин, където пяха турския национален химн и скандираха лозунги срещу ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за провалилия се опит за държавен преврат.

В Лондон също се събраха стотици протестиращи, като освен турски имигранти, в демонстрацията се включиха също хора от Сирия, Египет и Пакистан, които дойдоха да покажат подкрепата си към турския народ, посочва агенцията.

В. „Хюриет дейли нюз“ отбелязва, че група протестиращи, които носели плакати и скандирали лозунги, са се събрали и пред резиденцията на Фетхуллах Гюлен в щата Пенсилвания.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган твърди, че опитът за преврат в петък е вдъхновен от привърженици на проислямското движение „Хизмет“, което е свързано с Гюлен. Гюлен отрича.

Официално броят на загиналите при опита за преврат е 265 души, от които 161 са цивилни и полицаи, а 104 – поддръжници на преврата, заяви турски официален представител, цитиран от Ройтерс.

В отговор на събитията властите наредиха 2745 съдии и прокурори да бъдат задържани, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от Ройтерс.

Външният министър Мевлют Чавушоглу заяви, че няколко турски военнослужещи, работещи в авиобазата на НАТО „Инджирлик“, са били свързани с подготовката на държавния преврат.

Той отбеляза, че операцията в авиобазата срещу пучистите е завършена.

Турските власти обвиниха за основни действащи лица в преврата бившият главнокомандващ военновъздушните (ВВС) сили на Турция ген. Акън Йозтюрк и неговият зет – полковник лейтенант Хакан Каракуш.

Появиха се много епизодични и непотвърдени информации, че част от войниците, участвали в опита за преврат, които са се предали, са били линчувани на улицата, бити, а четирима – дори убити от разгневеното множество, разказа Нанев.

Критиците на Ердоган твърдят, че сега той може да промени конституция и да концентрира цялата власт върху президентската институция.