След повече от 24-часова блокада в Турция българи успешно се прибират у дома.

С извънредни автобуси българи успяха да се приберат във Варна и Бургас. 15 души от Истанбул се върнаха призори във Варна с два редовни автобуса и извънреден микробус. Част от сънародниците ни на летището часове наред не знаели, че става преврат, чувствали се като заложници.

За критичните часове те разказаха по БТВ как са попаднали в задръстване и трафикът е бил напълно спрян на километър над Босфора. „В един момент минаха 4-5 танка и един БТР, тежковъоръжени хора и наоколо изскачаха от колите, започнаха да крещят. Много хора бягаха към мостовете.”.

Владимир Ангелов споделя как е видял майка и баща да закриват децата си с възглавници от чуващата се стрелба. „Видях как майка и баща закриват децата си с възглавница и стоят отгоре.” Жулиян допълва как майка се е опитвала да нахрани бебето си с мляко, но не е имало кой да й даде вода. „Бях свидетел как майка с дете няма как да разтвори млякото, никой не й дава вода и детенцето яде сухото мляко с лъжичка, отива с празната бутилка с вода, всички казват „closed, closed", нямаше лекари, нищо нямаше.”

Българите си спомнят за ужаса, паниката и стреса, който са изпитали. „Някой каза „бомба" и 300 души тръгват срещу теб да бягат, беше, хвърчаха маратонки, чехли, разбити лица, паднали, ужас”.

Борис допълва картината на ужаса: „През цялата нощ прелитаха изтребители и се чуваха изстрели от артилерия, тежки изстрели. Сутринта вече хората се оживиха и видимо доволни и щастливи казаха, че са успели да потушат бунта с полицията. Казаха, че военните не са добри хора, искат да правят безредици, но хората са успели с голи ръце да блокират танковете, извадили са войниците отвътре и са успели да потушат тоя бунт.”