Американската частна разузнавателна и аналитична компания Стратфор прогнозира, че след опита за военен преврат в Турция правителството на президента Реджеп Ердоган ще започне репресии срещу въоръжените сили на страната, което ще се отрази отрицателно върху боеспособността им.

Очаква се правителството на Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието да бъдат въвлечени в мащабни репресии срещу въоръжените сили, се посочва в анализа на Стратфор. За Анкара ще стане сложно да използва въоръжените сили като инструмент за осъществяване на политиката и националната си стратегия.

Предстоящата чистка сред турските военни ще подкопае бойния дух и сплотеността. Арестите на редица военни командири ще засилят дезорганизацията. Отслабването на армията ще се отрази на това как Турция се справя с актуалните предизвикателства и по-специално борбата със забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК) или обсъжданата вероятност турската армия да влезе в Сирия. Безпорядъкът в турската армия може да навреди и на другите играчи в района.

Стратфор има предвид преди всичко САЩ, които силно зависят от Турция като база за американските въздушни операции. Ердоган и неговите поддръжници, отбелязват изследователите от аналитичната компания, отдавна се опасяваха от възможен военен преврат – в Турция от 60-те години досега са извършени четири.

Сега опасност от арест е надвиснала над всеки военнослужещ, който има дори косвено отношение към обвинявания от Анкара за опита за преврат проповедник Фетхуллах Гюлен.