Европейските лидери изразиха пълната си подкрепа за правителството на Турция и призоваха за бързо възстановяване на конституционния ред в страната, след като беше направен опит за държавен преврат.

„Турция е ключов партньор за Европейския съюз. ЕС подкрепя напълно демократично избраното правителство, институциите на страната и върховенството на закона“, се казва в съвместното изявление на председателите на Европейския съвет и Европейската комисия, а също и други представители на държавите-членки, цитирани от "Фокус". 

„Призоваваме за бързо връщане към конституционния ред. Продължаваме да следим отблизо развитията и да се координираме с 28-те държави-членки на ЕС“, се казва още в текста.

Върховният представител на ЕС за общата външна политика и политиката на сигурност Федерика Могерини за „сдържаност“ в Турция след осъщесвтения опит за преврат срещу президент Реджеп Тайип Ердоган.

„В постоянен контакт с делегацията на ЕС в Анкара и Брюксел от Монголия. Призив за сдържаност и уважение на демократичните институции в Турция“, е коментарът на Могерини в социалната мрежи „Туитър“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също подкрепи „демократичните институции“ на ключовия съюзник Турция, след като група военни предприеха опит за преврат срещу президента Реджеп Тайип Ердоган.

„Призовавам за спокойствие и сдържаност, и пълно зачитане на турските демократични институции и конституцията. Турция е ценен съюзник на НАТО“, се казва в изявлението на Столтенберг.

„Току-що говорих с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Следя събитията отблизо и със загриженост“, увери генералният секретар на Алианса.

Коментарите на Столтенберг повториха тези на американския президент Барак Обама и на върховния представител на ЕС по общата външна политика и политиката за сигурност Федерика Могерини, и двамата които изразиха подкрепа за демократично избраното правителство на Турция.

На фона на драматичните събития в Турция и правителството на ФРГ призова за уважение към демократичните институции на страната.
„Демократичният ред в Турция трябва да бъде уважаван“, заяви правителственият говорител Щефан Зайберт, допълвайки, че трябва да бъде направено всичко, за да бъдат защитени хората в Турция.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун призова за призова за спокойствие, ненасилие и сдържаност в Турция, след като в страната беше предприет опит за сваляне на властта. Южнокорейският политик подчерта, че военната намеса в делата на която и да е държава е неприемлива.