Най-малко 60 души са убити, а над 730 са задържани след вълната на хаос и насилиe в Турция, разпалена от военна група, опитала да свали властта, предава AFP, като се позовава на представител на властите.

По-голямата част от жертвите са цивилни, а задържаните – войници, заяви служителят, без при това да привежда допълнителни детайли, предаде "Фокус". 

Десетки войници на Босфорския мост в Истанбул се предадоха след неуспешния опит за преврат, предава Sky News. Снимка, разпространена в медиите, показва военнослужещи с вдигнати ръце.

Медията припомня, че мостовете, свързващи европейската и азиатската част на Истанбул, бяха държани от организаторите на опита за свалянето на властта през цялата нощ.

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм е благодарил на лидерите на трите опозиционни партии за това, че са подкрепили демокрацията в страната и са застанали редом до правителството срещу групата войници, опитали се да извършат преврат, пише Daily Sabah.

„Благодаря на лидерите на опозиционните партии. Те защитиха демокрацията. Те застанаха с правителството, показвайки твърда позиция срещу опита за преврат“, заяви министър-председателят Бинали Йълдъръм рано днес в телевизионен ефир. „И трите опозиционни партии в парламента са издали заявления в подкрепа на правителството , отричайки плана за преврат.

Йълдъръм също така благодари на хората, излезли по улиците в подкрепа на правителството срещу превратаджиите, призовавайки ги да не се завръщат по домовете си и да продължат да защитават демократично избраното правителство. „Не им оставяйте улиците“, добави той.

Стотици войници от турските въоръжени сили са били арестувани по цялата страна след опит за преврат, за който правителството смята, че е предизвикан от последователите на базирания в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, предаде AFP.

754 членове на турските въоръжени сили са били арестувани за участие в преврата. Турски чиновник е съобщил, че 29 полковници и 5 генерала са били премахнати от постовете им.

Изтребители „Ф-16“ на турските ВВС са предприели въздушни удари срещу танковете, разположени пред президентския дворец в Анкара, предава AFP, като се позовава на представител на институцията.

„Турски „Ф-16“ започнаха въздушни удари срещу танковете пред президентския дворец“, разкри източникът, който допълни, че по-рано в квартал „Голбаши“ в Анкара е свален хеликоптер на участващите в държавния преврат в Турция.