Част от войниците, участници в опита за преврат в Турция, са арестувани след светкавичните разпореждания на прокуратурите в Анкара и Истанбул за незабавни арести, а вече се появиха и съобщения за това кои са организаторите на бунта, предаде репортер на БГНЕС.

Общо уточнено е, че 104 души да участвали в организирането на путча. Започнало е бързо разследване за грубо нарушение на конституцията. Началникът на пресслужбата на националното разузнаване MIT Нух Йълмаз заяви, че опитът за преврат е напълно потушен, има локални сблъсъци на отделни места, а гражданите се саморазправят с бунтовниците. Всички участници в този опит ще бъдат осъдени за държавна измяна, към момента вече всичко е спокойно, подчерта говорителят.

Войниците, които завзеха кулата на летище Ататюрк в Истанбул, се предадоха, след като множество цивилни нахлуха без задължителния контрол през входовете за международните полети.

Според военни източници, цитирани в турските медии, планът за преврата е дело на юридическия съветник в Генералния щаб на въоръжените сили полковник Мухарем Кьосе, който неотдавна е бил уволнен от поста.

По други сведения метежът е извършен под ръководството на военен прокурор и 46 високопоставени офицери. Посочват се имената и на полковник Мехмет Огуз Аккуш, майор Еркан Агън и полковник Доган Уйсал.

Опозицията в Турция се раздели – лидерът на Народно-републиканската партия Кемал Кълъчдароглу подчерта, че евентуалният отказ от парламентарната демокрация трябва да бъде с ясно изразената воля на народа, но републиканците са против президентския модел на управление, а водачът на партията на националното действие Девлет Бахчели декларира категорична подкрепа за правителството. Бахчели призова за общи усилия срещу опита за преврат, извършен от „малка група бунтовници в униформи“, като коментира, че в момента страната изживява криза. Според него обаче е особено сериозна заплаха фактът, че народът е призован да излезе на улиците и да се хвърли в открит конфликт с турската армия, а това може да отключи гражданска война. От своя страна губернаторът на Истанбул Васип Шахин съобщил, че опитът за военен преврат в града бе пресечен, а в Истанбул се прехвърлят допълнителни военни формирования. Неговото изявление бе предаден по телевизия Ен-ти-ви. Шахин заяви, че при необходимост в града могат да бъдат въведени танкове.

В същото време служители на истанбулската полиция задържаха четирима военнослужещи, опитал се да извършат военен преврат, съобщи Анадолската агенция. Изданието уточнява и званието на единия от задържаните, който е полковник. Командващият спецчастите на турската армия ген. Зекайи Аксакалъ съобщи пред телевизия Ен ти ви, че превратът е бил подкрепен от неголяма част от военните и скоро нещата ще бъдат върнати под контрол.

В Анкара военната техника напуска заетите позиции в града. Съобщено бе, че е освободен началникът на Генщаба на армията и няколкото генерали, които бяха арестувани в началото на преврата. Командващите родове войски са останали на страната на действащото правителство. Силите за сигурност са задържали 13 души, опитали се да завземат президентския дворец в Анкара.

Премиерът Бинали Йълдъръм обяви, че въздушното пространство на Турция е затворено. „Всеки летателен апарат ще бъде свалян от земята или по въздуха“, заяви той. Премиерският съветник Кемалитин Хасими смята, че правителството може да върне контрола си до 24 часа.

Пред телевизия „Блумбърг“ той заяви: „Контролираме повечето територии, включително Истанбул. Мисля, че до 24 часа ние напълно ще контролираме положението“. Междувременно две бомби бяха пуснати над сградата на парламента, а председателят на парламента Исмаил Кахраман е слязъл в бомбеното скривалище. Съобщава се също за двама убити при сблъсъците в Истанбул.

В същото време и в Истанбул, и в Анкара, и в Измир са излязли десетки хиляди хора в подкрепа на правителството. Към 4:00 часа бе съобщено, че десетки военни, взели участие в опита за военен преврат в Турция, сдават оръжието си на полицията на площад Таксим в Истанбул.

Това съобщиха очевидци, цитирани от агенциите. По последни данни в Истанбул са загинали шестима души при сблъсъци, по-рано се съобщаваше са двама загинали. Завърналият се в Истанбул президент Реджеп Ердоган направи изявление пред журналистите. „Всички замесени в опита (за преврат) ще понесат най-сурово наказание, независимо от това какви структури представляват“. Изявлението му бе излъчено по държавната телевизия ТРТ, която възобнови предаванията си. По-рано тя бе спряна, след като метежниците обявиха програмата си в нейния ефир.