Прокуратурата задържа за срок от 72 часа и повдигна обвинение на двама мъже, извършили кражби на пари и вещи на територията на област Ямбол на стойност над 350 000 лв.

Това са Николай Стоянов от София и пловдивчанина Валентин Беллилов.

Роденият през 1976 г. Стоянов е извършил престъпното деяние в условията на „опасен рецидив", а роденият през 1971 г. Беллилов в изпитателния срок на влязла в сила осъдителна присъда за „въоръжен грабеж". Наказанието предвидено за подобно тежко умишлено престъпление е „Лишаване от свобода" за срок от 3 до 15 години.

Двамата мъже извършвали кражбите на територията на област Ямбол, са задържани в Бургас, където наели помещение.

Представители на прокуратурата и на МВР оповестиха резултатите от акцията.

На брифинг в Ямбол говорителят на Апелативна прокуратура - Бургас Йовита Григорова уточни, че общата сума на пари и вещи, открита в помещението, наето от двамата мъже в бургаския жилищен комплекс „Братя Миладинови" е над 350 000 лв.

Само от едната кражба са задигнати 55 000 евро, а от друга - над 13 000 лв. Сред откритите вещи са и уникални часовници, скъпи златни накити, маркови слънчеви очила и други вещи на значителна стойност.

При акцията в Бургас са намерени инструменти за разбиване на каси, сред които отвертки, бормашини, различни ключове, съоръжения за извършване на заготовка за изработване на ключове, радиостанции, уреди за заглушаване на СОТ, съобщи шефът на ОДМВР-Бургас ст. комисар Калоян Калоянов.

Кражбите са извършени чрез разбиване на каси, две от тях са били на офиси и две в жилищни апартаменти, уточни шефът на ОД ва МВР Ямбол Генчо Иванов.