Атентатът, който се случи вчера в Ница е много тежък за моята страна, каза посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан след кървавото нападение във френския град.

Посланикът благодари на всички българи, които са показали съпричастността си. Той благодари на премиера, на външния министър, на кмета на София и на всички приятели и хора, които са пратили съобщения до Френското посолство след атентата.

„Опити за терористични атаки винаги ще има. В демокрацията нашите служби за сигурност работят най-сериозно и твърдо, колкото могат. Франция още е жертва на това, въпреки всички мерки, които взехме през последните месеци. Видяхме как беше организацията на Евро 2016, организирахме и през ноември голяма международна конференция за климата. Всичко това мина без атентати”, каза още френският посланик.

Още веднъж искам да благодаря на всички българи и европейски партньори, които са с нас. Както каза президентът, ние знаем от къде идва тази заплаха, ние сме със сигурност първата мишена на ИДИЛ, ДАЕШ, може би поради различни причини. Факт е, че сме първата страна в ЕС, която използва самолети в Сирия и Ирак да ги удари, може би е една от причините.

Фактът, че тези атаки се случиха на 14 юли може би не е абсолютно случайно, тъй като тази дата е много важна у нас, тъй като е нашият национален празник. Също, защото тази дата е символ на волята на моя народ преди повече от 200 години да живее във в свобода, заяви посланик дьо Кабан.

Запитан какво значат свобода, братство и равенство днес, френският посланик заяви, че те са общи ценности не само на французите, а и на всички демократи. Те са още по-важни сега, отколкото преди атаките, каза той.

Кабан заяви, че все още може да има много причини за терора в Ница, за които не знае нищо, защото няма достатъчно информация за терориста. „Но, е факт, че страната ни има най-голяма воля тази заплаха да изчезне и затова действа в Сирия и Ирак”, добави той.

Посланикът коментира, че от ноември 2015 година във Франция има извънредно положение. „Президентът каза, че то ще продължи за още 3 месеца. Това няма нищо общо с милитаризацията на Франция или полицията. Знаем, че тези атаки, ако идват от ДАЕШ - от Сирия и Ирак, не трябва само с полицейски мерки да бъдат спрени. Затова има нужда и от политическа и милитарна дейност там”, посочи дьо Кабан, попитан за мобилизацията на военните от резерв.

Относно това дали може да настоява Франция за по-сериозна намеса на НАТО за решаване на конфликта в Сирия и Ирак, той отвърна, че НАТО като организация не участва в Сирия и Ирак. „Франция участва в коалиция, която не е на НАТО. Няма нищо общо с факта, че Франция е членка на НАТО”, заяви още френският посланик.