Четири мобилни телефона са открити в килията на Ахмед Муса Ахмед, където са настанени още петима от обвинените в разпространяване на идеите на терористичната организация "Ислямска държава". Телефоните са били открити под дюшеците на подсъдимите при рутинна проверка, съобщи БНР.

От съдържанието на мобилните устройства е установено, че Ахмед и поддръжниците му продължават да упражняват дейността си, заради която са обвинени, обясни прокурор Нели Попова. Тя каза, че в тези файлове е налично значително количество снимки с джихадиски характер на турски език.

„Според мен те продължават контактите си навън, търсят сайтове в интернет с джихадистко съдържание и за мен просто, дори и след този продължителен арест, няма промяна в тяхното мислене и поведение”, допълни Попова, като отказа да назове държавата, с която най-често е поддържана международна телефонна връзка от следствения арест на пазарджишкия затвор, но според разследващи става дума за Кьолн, Германия.

На вчерашното заседание бяха разпитани трима свидетели. Двама от тях се отказаха от показанията си, дадени в досъдебната фаза.

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди към обвинението по делото за радикален ислям и пропаганда на джихад в Пазарджик да се присъединят още двама прокурори- Бойка Велкова от Върховна касационна прокуратура и Васил Малинов, окръжен прокурор на Пазарджик. И на това заседание соченият за основен подбудител към джихад Ахмед Муса Ахмед отказа да стане при влизането на съдийския състав, с което демонстрира неуважение към българското правосъдие. Според обвинението проповедникът Ахмед е контактувал пряко с ръководителите на терористичните клетки в Австрия и Германия и е оказвал логистична подкрепа на бойци на ИДИЛ.

В проповедите си Ахмед и неговите сподвижници са призовавали за верска нетърпимост към всеки, който не изповядва салафизъм. Разпитан беше един свидетел, поемно лице, присъствало по време на претърсването на дома на единия от 14-те обвиняеми – Александър Иванов.

При обиска са иззети компютър с дискове с проповеди и литература с призиви за налагането салафизъм, а също и бойна пушка с патрони.

Защитата остро възрази, че за поемно лице е използван курсант от академията на МВР. Защитата поиска промяна на мярката "задържане под стража“ за 8 от общо 14-те подсъдими. Да бъде освободен от ареста поискаха и адвокатите на Ахмед.