Приходите от глоби за превишена скорост, установена с камерите на КАТ, остават далеч от нивата отпреди 2014 година. Това става ясно от писмен отговор на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова на депутатски въпрос, предаде репортер на БГНЕС.

През март месец 2014 г. тогавашният съдия във Върховния административен съд Лозан Панов прие решение, с което обяви 130 мобилни камери на Пътната полиция за незаконни.

От отговора на Румяна Бъчварова става ясно, че допреди съдебното решение на днешния председател на Върховния касационен съд, органите на “Пътната полиция” са налагали двойно повече санкции. През 2013 г. приходите от глоби по Закона за движение по пътищата, събрани с технически средства и системи, които постъпват във Фонда за безопазност на движението по пътищата са били в размер на 15,4 млн. лв. След решението на съдия Лозан Панов, приходите през 2014 г. падат на 6,4 млн. лв. След като МВР успя да промени нормативната уредба и отново да пусне в експлоатация камерите на КАТ, приходите през миналата година са се повишили на 9 млн. лв. От началото на 2016 г. постъпленията са почти 5,6 млн. лв., отчита Бъчварова.

От справката става ясно още, че средно по около 10% от средствата, които постъпват във Фонда за безопасност на движението по пътищата, отиват за ремонт на снимачната техника или за закупуването на нова. В този смисъл съдебното решение е оказало пряко въздействие и върху поддръжката на камерите, които документират нарушителите по пътищата. През 2013 г. МВР е разходвало 2,2 млн. лв., а през 2014 г. едва 779 хиляди лева. Бъчварова уточнява още, че от 2014 г., заради промени в Закона за публичните финанси, отговорен за отпускането на средствата за пътна безопасност е финансовият министър, който отпуска средствата по предложение на вътрешния министър.