Ние сме в състояние на война и тя продължава. Така оцениха политологът Емил Георгиев и политическият психолог Антоанета Христова атентата в Ница.

Разделянето на света на две категорично различни групи, което се случи през идеологията на Ислямска държава, е факт. И независимо дали терористът от Ница е свързан директно с практиката на ИД, то той несъмнено е повлиян от каузата й, смята Христова.
Те показват, че нещата не са приключили, както си мислехме - че ще има затихване на напрежението, така че постигат целта си да сме уплашени, коментира още тя пред би Ти Ви..
Това е много дълъг процес на формиране на негативни нагласи към бившите колонизиращи държави, така че в момента те са обект на агресията, която се ражда в отговор на неспособността им да интегрират бившите си колонии, анализира процеса експертката. В този сисъл България не може да е директен обект, но от гледна точка на миграционните движения можем да оберем страничните ефекти на процеса, предупреждава тя.
Актовете не са обърнати назад - към колониалното минало, а насочени напред - искат да установят един друг ред в света, да зададат други измерения на нашето развитие, други ценности. Трябва серизоно да се противостои на това, да разберем, че е някакъв нов вид война, категоричен бе колегата й Георгиев. Страхът е основниаят инструмент, с който тя работи, ЕС няма превенция, няма мерки.
Политологът посочи и че терорът от Ница е свързан и с европейското по футбол, за което имаше опасения, че нещо такова ще се случи.Отдъхнаха си, мина и националният празник - вероятно това спадане на напрежението и отпускането са очаквали, за да ударят.