Излизане от Европейския съюз „не означава излизане от Европа”.

Това заяви новият британски външен министър Борис Джонсън, който беше сред най-видните привърженици на „брекзит”, цитиран от АФП. „Ясно е, че трябва да се съобразим с волята на хората, изразена чрез референдума, но това по никакъв начин не означава излизане от Европа”, заяви Джонсън за медиите при пристигането си на новото си работно място.

„Има огромна разлика между излизането от ЕС и другите ни отношения с Европа, които при всички положения ще станат по-интензивни”, каза още бившият кмет на Лондон. Назначаването на ексцентричния Джонсън, който в кампанията преди референдума на 23 юни стигна до там да сравни политиките на Брюксел с тези на Адолф Хитлер, до голяма степен шокира европейските отговорни фактори.

Според председателя на ЕП Мартин Шулц, съставът на кабинета на новия британски премиер Тереза Мей показва опити повече за преодоляване на възникналия покрай референдума разрив в управляващата Консервативна партия, отколкото далновидност относно преговорите за излизането на Великобритания от ЕС. Френският външен министър Жан-Марк Еро заяви, че новият му колега Джонсън е казал „много лъжи” по време на кампанията на Острова за излизане от брюкселските структури.