Оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, които са поставени от данъчните под постоянно наблюдение, се увеличават с 50 до 100 на сто, съобщи Красимир Павлов, експерт в звеното "Комуникации" при териториалната дирекция на НАП-Варна.

По думите му от средата на юни до днес са извършени 2577 проверки на данъчното законодателство, като са установени 471 нарушения, за които са съставени административни актове.

Най-честото нарушение, което установяват контролните органи, е разлика в касовата наличност, както и неиздаване на касови бележки. 

При проверките е установено заведение в крайморски курорт, което е работело без касов апарат. Още три обекта без касови апарати са установени при масовите инспекции.

"Предстои данъчните да запечатат обектите за срок до един месец за това грубо нарушаване на данъчния закон", посочи Красимир Павлов.

Засилен е контролът и на изградените контролнопропускателни пунктове на морските курорти и в граничните пунктове в Дуранкулак и Йовково. Проверява се и се събира информация за броя на туристите, преминали през граничните пунктове, както и за рискови стоки, с които се зареждат комплексите - алкохол, цигари и други. 

Инспекторите от НАП проверяват и собствениците на 98 луксозни автомобила, които се движат в туристическите комплекси, за да се установи дали те са декларирали доходи, съответстващи на класа на колите. 

Основната цел на масираните проверки по Северното Черноморие е да се постигне промяна в поведението на търговците, както и реално отчитане на оборотите. Наблюдението на ключовите търговски обекти ще продължи през целия сезон, информират от териториалната дирекция на НАП.