"Думата "мангал" е неутрален синоним на "циганин". Това е заявил лидерът на "Атака" Волен Сидеров в защитата си пред Комисията за защита от дискриминация по производство, за което се е самосезирала заради публикация в партийния вестник под заглавие "Мангали убиха българин в Гент".

Комисията постанови решението си, според което Сидеров (главен редактор) и журналистът - автор на материала - се глобяват с 1000 лева.

Статията е от 2014 г. КЗД се самосезира, след като от БХК информират комисията за нея.

Производството е води за две публикации от един и същи брой на вестника. Втората е озаглавена "Мургави нападнаха репортер в Перник". Според решението на КЗД обаче само първото заглавие  е израз на дискриминация.

От КЗД са категорични: "мангал" е епитет, който накърнява достойнството на ромите и използването му нарушава забраната за тормоз в Закона за защита от дискриминация.

Що се отнася до "мургав", думата не била обидна, защото често се използвала за определяне на външния вид на човек с тъмна кожа и не била свързана с принадлежност към етническа група.

КЗД издава и задължителни предписания на авторите да вземат конкретни мерки за недопускане на дискриминация в бъдеще. Двамата имат едномесечен срок от получаване на решението, за да уведомят комисията за изпълнението на тези задължителни предписания.

От Хелзинкския комитет определиха като положително решението, но допълниха като все пак посочват и негови слабости.

„КЗД обаче не разпознава като нарушение етническото стереотипизиране на престъпността, т.е. тенденциозното представяне на ромите като престъпници. И в двете статии изрично е посочен етносът на твърдени извършители на
престъпления, без това да има значение за информацията. Това, разбира се, се прави избирателно само по адрес на ромите, а когато българи са твърдени извършители, техният произход не се споменава. Тази злонамерена селективност гради образ на ромите, който да затвърждава антиромските предразсъдъци в обществото на принципа на омагьосан кръг. Негативното стереотипизиране на ромите в медиите е инструмент за поддържане на изолацията им в обществото. КЗД би следвало да утвърди практика на санкциониране на тази форма на подбуждане към дискриминация“, се казва в становището на БХК.

Решението на комисията подлежи на обжалване пред Административен съд - София-град.