Докато делото за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов от Враца все още чака оформянето на обвинение в районната прокуратура, Десислав и Иван Дамянови решиха да съдят близките на загиналото момче. По-известните с прякора си Поничките братя са внесли няколко иска срещу роднините на Тодор.

Два от тях са срещу брата на починалия след уличен сблъсък с братята Ивайло Йорданов. Според иска на Дамянови младежът е разпространявал невярна и обидна информация за тях в национален ефир. Поничките са възмутени след като Ивайло ги обвинил, че нямат никакъв морал и директно им приписвал убийството на по-малкия си брат от телевизионния екран.

Поничките обвиненяват за подобни изказвания и майката на двете момчета Цецка Йорданова. Според магистрати думите на опечалените близки се класифицират като две отделни престъпления - за обида и за клевета. Тъй като твърденията на близките на Тодор са направени в национален ефир в столични телевизии, от съда във Враца препратиха делата на колегите си в Софийския районен съд, където да бъдат разгледани и решени по компетентност.

Абитуриентът Тодор Йорданов почина на 12 януари след сбиване на улицата с Десислав и Иван Дамянови. Първоначално двамата бяха обвинени в непредумишлено убийство, но след силен обществен натиск и протести прокуратурата ревизира обвинението за предумишлено убийство по хулигански подбуди.

Назначената съдебномедицинска експертиза обаче установи, че нараняванията от сбиването не са довели до смъртта на младежа, а той е имал сърдечно заболяване. След това пък делото бе прехвърлено от окръжната в районната прокуратура във Враца, която все още не е повдигнала очакваните обвинения срещу Поничките.