Един от най-високопоставените главатари на терористите от ДАЕШ ("Ислямска държава") – Умар ал Шишани, по-известен като Умар Чеченеца, е бил ликвидиран. 

Това са потвърдили от групировката, цитирани от "Гардиън". От там уточняват, че той е загинал при сражение в близост до Мосул, Ирак. Те са разпространили съобщението чрез своя агенция в сряда.

Вашингтон все още не може да потвърди или отрече информацията. Припомня се, че САЩ разглеждат Шишани като "военния министър" на ДАЕШ. 

Припомняме, че през март от Сирийския център за наблюдение на човешките права заявиха, че той е ранен, но не е убит, въпреки предположенията на САЩ за обратното. 

Шишани е един от най-издирваните от Вашингтон главатари на ДАЕШ, като бе обявена награда за главата му в размер на 5 млн. долара.  

Той е от регион в Кавказ, населен предимно с етнически чеченци. Той е воювал като чеченски бунтовник срещу руските сили преди да се присъедини към грузинската армия през 2006 г., като се е бил с руските сили отново през 2008 г. по време на Грузинско-руската война.

Той изплува отново в Северна Сирия през 2012 г. като главатар на батальон от чуждестранни бойци. Към май 2013 г., когато ДАЕШ тъкмо набира сила в Сирия, той е бил определен за военен командир на групировката за северната част на страната.

Макар че точният ранг на Шишани в джихадистката групировка не е известен, Ричард Барет от базирана в САЩ група го описва като „най-високопоставения военен командир” на ДАЕШ, добавяйки, че той е бил ръководител на няколко ключови сражения.

„Той очевидно е много способен командир и има лоялността на чеченските бойци, които се разглеждат от ДАЕШ като елитни части”, посочил Ричард Барет пред „Франс прес”.

Шишани обаче не е член на политическото ръководство на ДАЕШ, структура, която е още по-неясна от нейното военно командване.