Ако загубя президентските избори като партия, вечерта обявявам предсрочни избори, защото това ще означава, че в държавата има ново усещане за властта, обяви премиерът Бойко Борисов.

"Искам да запитам колегите от другите политически партии – ако приемем, че президентската институция е толкова важна и са важни тези избори, защо лидерите не се кандидатират? Аз, когато трябваше да съм мажоритарен кандидат, съм се явявал, срещу който и да е. Аз не бих се жертвал за нещо, което би създало проблем в държавата", каза Борисов и предизвика новия лидер на БСП Корнелия Нинова да се кандидатира за президент, а от Реформаторския блок това да направи Радан Кънев.

Премиерът още веднъж заяви, че ГЕРБ ще обяви своя кандидат за президент през септември. Той отбеляза, че полът на кандидата няма никакво значение: "Ако има качества, може да е мъж, може да е жена и това не е най-важното".

Борисов напомни, че след избирането на новия президент, той става независим и човекът, който ще заеме поста трябва да бъде много отговорен човек.

По думите му партиите не трябва да дезертират от отговорността за кандидатите, които предлагат.

Премиерът изненада и с изказването си, че "може би ще има някоя и друга рокада в кабинета".

"Първо ще я научи мнозинството, после ще я научите вие. Ако бях в предишния мандат, когато ГЕРБ управляваше сам, щях да ви кажа веднага. Сега имам партньори – Реформатори, Патриоти", уточни Борисов пред bTV.

"Ще разговарям с тях, ще кажа какви намерения имам за оптимизиране на работата и ако са ок, тогава ще го обявя, ако не са съгласни остава сегашното положение", посочи още премиерът.