С 6-7% е скочила разкриваемостта на престъпленията, а на места дори с 15%. Разкриваемостта е увеличена основно при кражбите и грабежите.

Това заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова след изслушване в парламентарната комисия по вътрешна сигурност, предаде БГНЕС.

Бъчварова следяла за увеличената разкриваемост на престъпленията по време на обиколките си из страната. Последно е била в Разград, Габрово и Велико Търново, където има изключително добри резултати, похвали се тя.

Като цяло тенденцията е, че има по-добра разкриваемост през последните месеци. Аз го отдавам на това, че колегите се мотивират да работят по-активно и МВР полага също усилия, каза Бъчварова.

Относно идеята да се увеличават заплатите на разследващите полицаи, Бъчварова заяви, че става въпрос за модел, свързан с различните допълнителни плащания към заплатите и затова не можа да каже абсолютна цифра, но обясни, че задачата е този модел да бъде по-справедлив с оглед на дейностите, които се извършват.