Българите в чужбина ще могат да гласуват в до 35 избирателни секции в отделните държави.

Това стана възможно след като спорният текст бе приет в Народното събрание при второ гласуване на промените в Изборния кодекс.

Сънародниците ни в Турция не са заплаха за националната сигурност, че да им бъде ограничавана възможността да гласуват, каза Четин Казак от ДПС. Според него това е законопроект на Патриотичния фронт, който ГЕРБ подкрепя, защото имат договорка. Това е условието за подкрепяне на кабинета "Борисов".

Лютви Местан определи текста като тежко престъпление и като срамен акт. „Разделяте нацията на етнически българи, на етнически турци - антидемократична цена, която плащате на крайните националисти, с които сте в съюз”, каза той.

„Мъчно ми става, когато някой се опитва да манипулира истината. За българите в чужбина нищо не се променя. Това са отпадане на механизми, които са доказали порочността си, опонира председателят на правната комисия от ГЕРБ Данаил Кирилов.

В началото на заседанието председателят на НС Цецка Цачева съобщи, че във връзка с искане на главния прокурор, депутатът от ДПС Александър Методиев, известен като Бат Сали, е подал заявление, с което дава съгласие за възбуждане на наказателно преследване срещу него.