Моделът на ГЕРБ в президентската институция трябва да бъде сменен. Това е една от целите около, която се обединиха лидерите на БСП Корнелия Нинова и на АБВ Георги Първанов след почти едночасова среща в парламента днес.

Председателят на социалистите Корнелия Нинова обясни, че на срещата с колегите си от АБВ, в която участие взеха и други представители на двете партии, са изразили обща позиция по три въпроса. „Целта, която си поставяме е да променим модела в президентската институция, наложен от ГЕРБ, да променим съдържанието, което ГЕРБ внесе в президентската институция. Средството за постигане на тази цел е да спечелим президентските избори и тръгваме с такава воля, за да реализираме целта си”, каза Нинова.

Тя обясни, че БСП е приела оценка за управлението на ГЕРБ в президентската институцията и тя е политически провал. „Във външната политика Плевнелиев като президент на ГЕРБ не изразяваше националния интерес адекватно. Вземаше страни, които понякога бяха на ръба на националната сигурност. Във вътрешната политика той разделяше нацията, вместо да я обединява. Вземаше страна в спорове и то страната на големите. Налагаше вето върху закони, които защитаваха малките, дребните български производители от големите монополи. Нямаше никаква социална чувствителност, нито веднъж не наложи вето на законите, с които се отнемаха конституционно гарантирани права на българските граждани - здравната и образователната реформа”, изтъкна лидерът на БСП.

Нинова обясни, че на трето място партиите са се обединили върху това какъв президент искат да има България. „Това да е човек, който във външната политика да защитава категорично националния интерес на България и да стъпва единствено на това. Да гарантира и налага нова визия за мястото на България в международен и глобален план. Във вътрешната политика да бъде обединител на нацията, да бъде стожер на държавността и заедно с другите власти в България да работи за това да се върнат държавността и конституционно заложените права на граждани. Той да има социална чувствителност и да е социалният президент”, каза още Корнелия Нинова.

От своя страна лидерът на АБВ Георги Първанов заяви, че АБВ оценява срещата с БСП като добро начало на диалог в левицата и ляво-център. Той оцени разговора като съдържателен и добави, че АБВ отдавна е против модела ГЕРБ в президентската институция.

„Назад във времето се бях пошегувал, че трябва да имаме оставката на Плевнелиев за цялостна дейност, не за един или друг гаф, с каквито президентстването му изобилства. Моделът ГЕРБ трябва да бъде сменен, като се започне от генезиса от посочването на президент. Много важно е да постигнем единство на базата на обща политическа платформа – да номинираме кандидатпрезидентска двойка и преди всичко президент, който е в състояние да води сериозен дебат в рамките на промените за европейското бъдеще, който да отстои ролята на България”, категоричен бе Първанов.

Според него Европа се намира в тежка ситуация, и на Европа, и на България им трябват лидери. „Новият български президент трябва да бъде лидер, не само в национален, но и в европейски план. Той трябва да защити интереса, както при промените в ЕС, така и с оглед новите амбиции на някои от по-агресивните среди в рамките на Алианса, да води проевропейска политика, но която е отворена към съседите ни на Изток, в това число и за активни отношения с Русия. Политика, която да предполага лидерство на Балканите, а не както сега никой да не зачита ролята и думата на българската дипломация. Трябва ни държавен глава, който да може да води икономизирана външна политика, да бъде истински върховен главнокомандващ, а не да козирува, дори и преди още западните партньори да са ни поискали едно или друго”, каза лидерът на АБВ.

Той посочи още, че на страната е нужен социален държавен глава, който да е силен със социалните си ангажименти. „Имаме добра идейна основа, много общи моменти, но в крайна сметка отговорът на това дали ще успеем да бъдем заедно на президентските избори зависи и от характера на номинациите, които вървят и преговорите, които ще се реализират между потенциалните коалиционни партньори относно личността на бъдещия държавен глава”, заяви още Георги Първанов.

Относно това, че преди време Нинова е заявила, че БСП няма да подкрепи номинация на Георги Първанов или Ивайло Калфин за президент, а АБВ са заявили, че няма да водят преговори под условие, Нинова заяви, че не е въпрос на компромис, а на принципи. „Стъпваме на общи принципи и цел – да променим институцията, с общо средство – да победим непременно на тези избори и принципите, които налагаме, за да имаме сериозна президентска институция.

Първанов, от своя страна обясни, че АБВ си остават на позицията, която е била защитена в хода на разговорите, че не бива да има предварителни условия по принцип. Той посочи, че не е въпросът да бъде постигнат компромис, а да се стигне до номинации на силна, убедителна, печеливша и избираема кандидатура. „За мен критерият за избираемост е много важен. Ще търсим кандидат, който не просто да бъде избираем, а в когото хората да припознаят солидния, авторитетния държавен глава. Президент, с който да се гордеят, а не да се срамуват”, категоричен бе лидерът на АБВ.

Корнелия Нинова подчерта, че по време на срещата имена не са обсъждани. „В момента в БСП вървят номинациите на конкретни имена, АБВ си имат своите процедури за номинации за имена. Когато този процес приключи в двете партии, ще проведем втори разговор за обсъждане на имената за президент и вицепрезидент”, допълни Нинова. Тя обясни, че срокът за номинации за президент в БСП е до 25 юли, а срокът на Националния съвет е най-късно до 31 август да номинира кандидатите за президент и вицепрезидент.

За Първанов, пък не толкова срокът за обявяване на номинациите е важен, колкото да се постигне наистина силно решение, което хората да приемат. Относно това дали е възможно АБВ да подкрепи кандидат, който да е от БСП, Първанов заяви, че от АБВ не са казали, че кандидатът трябва на всяка цена да бъде от АБВ.