Американски университети отново застават на върха на класацията на най-добрите образователни институции в света, която се изготвя всяка година от Centre for World University Rankings. На първите три места са Харвардският и Станфордският университет, както и Масачузецкият технологичен институт.

Челната петица се допълва от британските университети в Кеймбридж и Оксфорд, а първите десет – от американски висши учебни заведения.

В топ 5 през миналата година са били същите университети. Тази година университетът "Йейл" се връща в челната десетката, от която бе изпаднал.

Единственият български университет, който попада в класацията, е Софийският университет "Св. Климент Охридски" - той заема 854-о от 1000 места. Преди и след най-голямото висше училище в България попадат китайски университети - 4-тият военен медицински университет и Югозападният университет.
На последно място е класиран Китайският фармацевтичен университет.

Centre for World University Rankings публикува единствената глобална класация на университетите, която измерва качеството на образованието и уменията на студентите, както и престижът на преподавателския състав и качеството на научните му изследвания.