Да бъде задълбочено сътрудничеството в енергийния отрасъл и по-специално – да бъде осъществена обмен на опит между ирански и български експерти в сферата на атомната енергетика. Това обсъдиха заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев и министърът на енергетиката Теменужка Петкова на среща с вицепрезидента и ръководител на организацията за атомна енергия на Ислямска република Иран г-н Али Акбар Салехи. Срещата се проведе в рамките на посещението на правителствена делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов в Иран.
По време на срещата министър Петкова информира г-н Али Салехи за решението на Арбитражния съд в Женева по търговския спор между Националната електрическа компания и „Атомстройекспорт” във връзка с проекта за АЕЦ „Белене”. То предвижда НЕК ЕАД да заплати 535 млн. евро на руската компания, както и да придобие произведеното за изграждането на проекта „Белене“ оборудване.
Представен беше 40-годишният експлоатационен и експертен потенциал на страната в работата на АЕЦ „Козлодуй“. Близо 33% от енергията в България се произвежда от атомната централа в Козлодуй, като по този начин продължава да е базова мощност и основен фактор в мощностния баланс на страната. През всички години на работа на АЕЦ „Козлодуй“ страната ни е поддържала високо равнище на ядрена безопасност и радиационна защита. Българската страна предложи на иранската да предостави експертиза в областта на съхранението на отработено ядрено гориво.
Двете страни се обединиха около задълбочаване на взаимоизгодното сътрудничество в сферата на атомната енергетика при използване на ядрената енергия за мирни цели. Заместник министър-председателят Дончев и министър Петкова поканиха вицепрезидента и ръководител на организацията за атомна енергия на Иран г-н Али Акбар Салехи да посети България, където да бъдат обсъдени технически детайли във връзка с бъдещото сътрудничество между двете страни в сферата на ядрената енергетика.