Американският милиардер и инвеститор Джордж Сорос разказа как според него европейските лидери могат да предотвратят разпадането на Европейския съюз след референдума за излизане на Великобритания от него, предаде РИА Новости.

Според финансиста, европейските лидери трябва да признаят собствените си грешки и след Брекзит-а да създадат ЕС наново такъв, че да могат другите страни да поискат да се присъединят към него.

Най-важният актив на ЕС, според Сорос, е Украйна. Той се аргументира с това, че нейните граждани „са готови да умират, защитавайки страната си“. Сорос вярва в това, че украинската власт ще проведе необходимите реформи и счита, че на украинците им е провървяло с правителството. ЕС трябва да оказва на Киев по-голяма подкрепа, счита Сорос.

 Финансистът отбелязва, че е необходимо ясно разделяне на членството в ЕС и в еврозоната.

 „Тези щастливци, които не са членове на еврозоната, не трябва да се подлагат на дискриминация. А в самата еврозона трябва да се създаде собствен финансов орган и бюджет“, счита милиардерът.

Според него, страните от ЕС трябва да започнат да използват възможностите за заимстване. Ръководителите на ЕС ще постъпят глупаво, ако не се възползват от кредитния потенциал на съюза, твърди Сорос.

Освен това, американският инвеститор счита, че ЕС трябва да се обезопаси от възможните външни врагове, които мога да се възползват от неговата слабост.

Сорос не подмина и темата за бежанците. Според него ЕС трябва напълно да преразгледа „неефективната“ си политика по отношение на мигрантите.

„Ако ЕС съумее да постигне прогрес в тези направления, той ще може да се превърне в структура, към която ще се стремят… Ако не — хората, желаещи да спасят ЕС в неговия нов формат, са длъжни да последват примера на младите активисти от Великобритания. Сега защитниците на ЕС трябва както никога преди да търсят начини останалите да усетят тяхното влияние“, подчертава Сорос.