Всички сме изпитвали чувство на разочарование от себе си понякога и това е съвсем в реда на нещата. Все пак трябва да се научим да гледаме на живота и от добрата страна и да признаем пред себе си и света своите малки успехи. Това, че не сте милионер и не живеете в замък, съвсем не означава, че сте се провалили в живота. Всички хора имат различно разбиране за това какво означава да си успееше. Предлагаме ви списък с 20 неща, които според Lifehack имат огромна роля в живота на всеки един от нас. Ако сте ги постигнали, то тогава вие сте по-успешни отколкото предполагате.

1. Връзките ви са по-малко драматични от преди.Драматизирането е признак за незрялост. Ако настоящите ви отношения с хората са по-спокойни и уравновесени от преди, това означава, че сте помъдрели.

2. Не се страхувате да потърсите помощ. Много грешно е схващането, че да помолиш за помощ е израз на слабост. Напротив, това демонстрира сила на характера ви. Никой не е постигнал големи успехи в абсолютна социална изолация. Екипната работа е тази, която води до най-добрите резултати.

3. Завишили сте изискванията си спрямо другите хора.Фактът, че вече не толерирате лошото отношение на хората и ги държите отговорни за действията им означава, че сте осъзнали кое е най-доброто за вас. Това е постижение, което не бива да подценявате.

4. Отървали сте се от всичко, което ви прави нещастни.Това в никакъв случай не е нарцистично поведение, колкото и да прилича на такова. Грижата за самите вас е важно качество, което се придобива с времето и е определящо през целия ви живот.

5. Харесвате това, което виждате в огледалото. Оценявате личността си и се радвате на това, в което се превърнали. Образът ви днес е плод на вашите усилия през годините. А ако не го правите, значи е време да се научите да се обичате такива, каквито сте.

6. Осъзнали сте, че провалът е крачка към успеха. Никой не постига 100% успех от първия път. Това е просто невъзможно. Животът е пълен с възходи и падения, но фактът, че сте го осъзнали, ще ви помогне да се насладите на приключението наречено живот.

7. Заобиколени сте от хора, които ви подкрепят.Способността да различаваме истинските приятели от еднодневните такива е истински успех. Ако сте обградени от хора, на които може да разчитате във всеки един момент, това е голям личен постижение.

8. Не се оплаквате. Освен ако не преминавате през много труден момента свързан с огромни финансови загуби или здравословни проблеми, то тогава няма за какво реално да се сърдите на съдбата. Оплакването за дребни ежедневни проблеми е просто мрънкане. И успелите хора знаят това.

9. Радвате се на чуждите успехи. Това, че другите хора са успешни не означава, че вие се проваляте. Оценявайте победите на хората около вас, колкото повече положителна енергия им давате, толкова повече тя ще се връща към вас.

10. Открили сте своята страст в живота. Вие не сте в застой. Има нещо прекрасно, което давате на света и знаете, че ще остане и след вас. Да откриете и развиете талантите си е подарък от съдбата, който трябва високо да цените.

11. Има неща, които чакате с нетърпение. Ако няма нещо, което да очаквате с трепет, това означава, че сте се изолирали от света около вас и живота, и бавно започвате да се предавате.

12. Постигнали сте някои от целите си. Дори с няколко провала зад гърба си, вие не сте се отказали от целите и мечтите си и сте дочакали момента, в който те са станали реалност. Вкусът на победата, без значение голяма или малка е тя, е горивото, което ви зарежда емоционално и ви помага да продължавате да се борите.

13. Съпричастни сте към другите. Емпатията към преживяванията на другите означава, че помагате на любовта и позитивизма да се разпространяват по света. Това е присъщо само на истински успелите хора.

14. Обичате истински и сте отворили сърцето си за любовта на другите. Любовта е рискована игра. Винаги съществува възможността да бъдете отхвърлени. Успешните хора са достатъчно хазартни личности, за да могат да си позволят да поема риска да обичат и да очакват същото в замяна, въпреки че резултатите не са гарантирани.

15. Отказвате да се приемате за жертва. Животът просто се случва, със или без ваше участие. Много често вие имате възможността да контролирате събитията, но понякога сте само въвлечени в тях. Умението да осъзнаете, че не всичко зависи от вашите действия, помага да преодолеете усещането за несправедливост и да продължите напред с високо вдигната глава. Това е качество присъщо на малцина.

16. Не се интересувате от мнението на околните.Невъзможно е да оправдаете очакванията на всички около вас. Успелите хора знаят, че критериите, по които обществото ги съди, са твърде нереалистични и не се съобразяват с тях. В крайна сметка най-важно е да останете верни на собствените си принципи.

17. За вас чашата винаги е наполовина пълна. Животът може да е изпълнен само с разочарования, ако изберете тази перспектива. Но ако ги приемате като възможности за постигане на по-добри резултати, то значи вие сте осъзнали, че негативните преживявания спират да бъдат такива, когато си извадите поука от тях.

18. Приели сте всичко, което не можете да промените.Голям личен успех е да приемете факта, че има много неща в живота, които не зависят от вас и единственото, което може да направите е да промените начина, по който ги възприемате.

19. Променяте нещата, които можете. И все пак има такива, които зависят от вашите действия. Ако се стремите да ги променяте, значи сте една крачка по-близо до успеха.

20. Щастливи сте. Да си успешен означава да бъдеш щастлив. Независимо колко пари имаш в банката, каква кола караш или имаш ли кола изобщо. Щастието е чувство на удовлетвореност от самия себе си и ако сте доволни от живота си, няма за какво повече да се тревожите.