Има сериозен недостиг на гвардейци. За това алармира командирът на Националната гвардейска част ген. Боян Ставрев пред „Дарик". През юни за 29 свободни места са се явили само 16 кандидати, от които ще бъдат назначени 14. В три поредни конкурса през последната година се явяват по-малко кандидати от обявените вакантни места.

Преди години за едно свободно място са се явявали по трима-четирима кандидати. Днес при конкурсите свободните места са много повече от желаещите да станат гвардейци.

Причините са ниското заплащане, свръхнатовареността и тежката служба, поясни ген. Ставрев.

Според него връщането на казармата и създаването на фонд с ведомствени жилища за гвардейците може да разреши до известна степен проблемите в представителното формирование на армията.

"80% и повече от гвардейците са от провинцията. Те тук наемат частни квартири и когато сложим една квартира от 350 лева и когато сложим ток, вода, храна, те остават около 200 лева. Как с 200 лева да се издържа един гвардеец, да създава семейство и да бъде полезен? Как ще стане това? За мен това е необяснимо", допълни командирът на Националната гвардейска част.

Заради недостига на кадри гвардейците са подложени на свръхнатоварване, а службата бездруго не е лека.

"При нас службата е много трудна, тежка. Ние сме поставени в всякакви условия. Лятото, например, при 34 градуса. През зимата на минус 20 градуса. Но нашите момчета не са глезльовци, те са едни много мъжки момчета и правят всичко възможно да стоят добре", каза ген. Ставрев.

Той смята, че е наложително ръководството на Министерството на отбраната да търси решение на проблема с кадрите в гвардията.