Крадци пробиха магистралния тръбопровод за гориво от Бургас до София край пазарджишкото село Горно Вършило, съобщи директорът на областната противопожарна служба комисар Иван Панайотов.

Сигналът за пробития тръбопровод е бил подаден малко след 20 ч. в понеделник на тел. 112. На мястото на кражбата незабавно са били изпратени екипи на пожарната, полиция, охраната на тръбопровода и експерти. 15-метров гейзер от нафта е хвърчал от отвора само на около 50 метра от автомагистрала "Тракия", чието трасе върви паралелно с тръбопровода, разказват очевидци. Налягането в тръбата, което е 7 атмосфери, веднага е било спряно. На мястото на пробива са били открити специални маркучи със спирателни кранове, туби и други приспособения за източване на нафта. Предполага се, че крадците добре са познавали терена, където преминава тръбопровода.

Те са разкопали тръбата, която на това място минавала на около 50см. дълбочина и са я пробили, най-вероятно с ръчна дрелка. Мястото е сравнително закътано и до него се стига по черен път. За максимално кратко време извършителите са напълнили съдовете си с гориво и са изчезнали от местопрестъплението. Не е ясно какво е количеството на източената и изтекла от пробития отвор нафта. Според комисар Панайотов опасност от избухването на огромен пожар не е имало, благодарение на бързата реакция на противопожарните и други екипи.