Новият закон, който влиза в сила от 1 август ще даде повече свобода на учителите и директорите. Стандартът за организацията на дейностите в средното образование дава по-голяма самостоятелност на училищата да организират часовете, междучасията и ваканциите си. Това заяви министърът на образованието Меглена Кунева пред БНТ.

В началната степен от 1-ви до 4-ти клас например ще има възможност първият час да започва в 8:30 ч., а не както досега - максимум в 8 ч. сутринта. Учителите ще решават как да преподадат материала, след като отчетат спецификата на всеки клас.

Директорите ще имат право да обявяват сами до 3 дни грипна ваканция. В техните правомощия ще бъде и дължината на междучасията. Точки ще заменят оценките на матурите в 4-ти и 7-и клас, каза министър Кунева.

„Оценките се развиват, ако преди е било много ясно, защото просто не е било толкова сложна образователната система. Било е много ясно кое е 2, кое е 3, кое е 6. Сега обаче тези нюанси са изключително важни, защото примерно, за да получиш тройка - това е между 20 и 40 точки - импровизирам, не го приемайте буквално. Когато имаш точки, това ти дава възможност да покажеш силните си страни, защото 30 точки са 30 точки и ако някъде другаде си бил по-силен в друг модул от оценката. Комбинирайки тези точки, на детето вече му е помогнато да покаже най-доброто от себе си и с това най-добро да тръгне напред. Така че точковата система е по-справедлива.