Легендарният боксьор Касиус Клей, по-известен като Мохамед Али, никога не е сменял официално името си, разкри USA Today.

Мохамед Али почина на 3 юни на 74-годишна възраст в болница във Финикс. Той дълги години страдаше от болестта на Паркинсон (от 1984 г).

Касиус Клей е роден на 17 януари 1942 г. в Луисвил, щата Кентъки, където бе и погребан. Приема името Мохамед Али заедно с исляма, малко след като печели първата си световна титла в тежка категория през 1964 година. Едва на 22 години тогава той побеждава Сони Листън с технически нокаут в седмия рунд.

Журналистите от USA Today са провели собствено разследване, което е установило, че не съществуват никакви юридически документи за смяна на името на великия боксьор. Освен това, в акта за раждане на Али е била допусната орфографическа грешка - вместо Касиус (Cassius) в документа е вписано Cassuis. Според запознати, през 60-те години в Щатите не е било нужно официално да се документира смяна на името. "Всеки един документ от правителството на САЩ е идвал до нас на името на Мохамед Али, така че не притесняваме особено от въпроса за смяната на името му", коментира пред USA Today представител на семейството на боксьора. Мохамед Али се превърна в символ на професионалния бокс, а неговата тактическа схема „ръцете работят, очите гледат, лети като пеперуда и жили като пчела“ се използва и досега.